Re: Opinie o Alfie 147

2
Osobiście nie posiadam alfy, aczkolwiek czytałem troszkę o nich.(no i brat ma 145)
Odnośnie 2.0 i skrzyń selespeed- podobno awaryjne skrzynie i ogólnie nie polecane.
Ale twin spark podobno dośc ciekawe ( w sensie zawodności i ekonomiki)
Jak każda marka ma swoje plusy i minusy i technologiczne absurdy, ale to w każdym samochodzie jest coś, co jest bezsensu :D (np nakrętki 32 z bardzo cięzkim dostępem, albo demontowalne tylko przy użyciu odpowiednich narzędzi)

6
KamiS24 pisze:To juz wiem ze przy silnikach 1.6 16v 120km padaja wariatory od faz rzrzadu
do tego dopiesz sobie na listę że lubią obracać się w tym silniku panewki na wale.
Znałem 2 osoby mające alfę. Jeden miał własnie 147 i kupił ją jako nową. Jeździł nią 3 lata i tylko na zawieszenie narzekał. Po 30 tyś trzeba było wymieniać niektóre tuleje i łożyska w kołach. Drugi kupił 156, wziął ją używaną z salonu, ktoś ją oddał w rozliczeniu. W pierwszym miesiącu holowałem go z 10 razy. Po miesiącu jeżdżenia obróciło panewkę - dodam że auto było przed zakupem po pełnym serwisie w alfie. Na szczęście dla kumpla aso było tak miłe że przyjęło auto z powrotem i oddało kasę.

Z drugiej strony w miejscu gdzie kupuję opony gość miał 2 litrową 156 przez parę lat i nigdy nie narzekał na awaryjność.

10
Wicie dlaczego właśiciele Alf nie mówią sobie "czesć" ?
-bo widzieli się rano u mechanika :D

A tak na serio, mam kolegę z 147, spotykam się z nim od świeta i zawsze marudzi własnie coś o zawieszeniu. Za każdym raze podkresla też, że ma jednego speca od Alf, jeździ parenaście kilometrów do niego, bo twierdzi, że to specyficzne auta i mechanik musi sie po prostu na nich znac. Wizyta u mechanika - nie od alf - kończy się większymi problemami.
Niemniej jednak, to juz jego druga alfa(trzecia w rodzinie), więc może tylko tak pierdzieli...
pozdr!
Ostatnio zmieniony 3 grudnia 2012, 09:47 przez themarvin, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Off-Topic”