Re: Typy żarówek w Astrze F

92
green-astraF pisze:niewiem czy dobrze z tematem trafiłem ale kto pyta nie błądzi xD mam angele w swojej astrze i mam pytanie czy w ringach mozna zmienic zarówki ? jesli tak to jakie tam siedza ? bo daja lekko fioletowa poswiate a chciałbym zminic na czysta biel aby były wyrazniejsze
w sonarach sa diody takie małe jak w telefonach i zeby je wymienić trzeba rozklejac całe lampy....

właśnie to przerabiałem ;)

94
a ja mam takie pytanko. Chce do sonarów wsadzić jakieś dobre żarówki H1. Miałem w zwykłej lampie Philipsy BlueVision H4 i nie jestem zadowolony z nim zbytnio. Myślałem nad żarówkami firmy Narva, dużo kolegów z forum je chwaliło ;) teraz mam tylko pytanie: Narva Range Power White czy Narva Range Power Blue? jaka jest różnica między nimi? Czy duża jest różnica w jakości świecenia biorąc pod uwagę widoczność i odległość świecenia?

96
SeBoL pisze:Narva Range Power White czy Narva Range Power Blue?
Mam te pierwsze i nie narzekam. Barwa jak na żarówkę halogenową naprawdę ładnie biała (dużo bielsza niż np. w porównaniu z NightBreaker'em) do tego ładnie oświetla drogę w nocy. Wersja Blue+ ma dodatkowy filtr sprawiający że kolor strumienia wpada w niebieski, ale sama konstrukcja jest bardziej wyżyłowana (żeby przebijając się przez ów filtr dawała dostateczną ilość strumienia świetlnego) - imho nie warto, bo logicznym jest że żywotność jest mniejsza.

No i tak na koniec - o ile to ma dla Ciebie znaczenie - ani RPW ani RPB nie mają homologacji europejskiej ;)

98
SeBoL, teoretycznie nie można -> na opakowaniu wyraźnie widnieje "not for use in europe", ale bądźmy szczerzy żarówki nie świecą jakoś mega wyróżniająco więc kto tam się przyczepi. Poza tym nie słyszałem o przypadku kiedy w czasie kontroli chcieli wyjmować żarówki żeby odczytywać homologacje :P

100
SeBoL pisze:nie chce żadnych osramów, philipsów itp ponieważ zawiodłem się na BlueVision i nie dam już tyle kasy na żarówki ;) Wole jakieś tanie do 40-50zł kupić i spokój :)

czyli nie można ich używać u nas tak? O.o chyba jednak i tak sobie sprawie RPW ;>
nie wiem jak te philipsy ale mam osramy i z czystym sumieniem mogę polecić. I cenowo zmiescisz się

101
Mam pytanka:
Pierwsze czy w konsoli środkowej(te z nawiewami), opłaca się dawać diody, będzie miało to dobry efekt?
Chodzi mi o takie :)
Obrazek

I czy się opłaca inwestować w tym przypadku w SMD, czyli takie ?
Bo w licznikach wiem,że tak :)
Obrazek

Czy wejdą bez problemu ?

Drugie pytanie co do zmiany kontrolek, z żarówek na ledy.
Tu raczej wystarczą najprostsze, o takie - tyle się domyślam,
Obrazek

ale czy nie będą oślepiać, i robić fałszywych alarmów(o poduszce powietrznej i ładowaniu wiem), albo czy czegoś innego nie uszkodzą ?
Planuje przerobić ikonki, a raczej dołożyć parę i za pomocą ledów chcę uzyskać kolor, oczywiście wcześniej wywalę to podkładkę kolorową :D, a w pozostałych zmienić dla jednakowego wyglądu, oprócz wyżej wspomnianych i w tych miejscach zostawię tą podkładkę.

102
Takie diody sobie daruj , nie oswietla dobrze tarcz wokół pokreteł ,ja z nimi też kombinowałem,szukaj takich ;

Ja mam takie tyle że są 3 diody a nie 2 jak tu;

Obrazek

te też są ciekawe;
Obrazek

żeby je zamontować musisz dostac się do tarcz od strony pokreteł bo są za duże żeby je od tyłu wsadzić.

Wróć do „Elektryka/Elektronika”