Re: Opinie o Alfie 147

16
themarvin pisze:Wicie dlaczego właśiciele Alf nie mówią sobie "czesć" ?
-bo widzieli się rano u mechanika :D

A tak na serio, mam kolegę z 147, spotykam się z nim od świeta i zawsze marudzi własnie coś o zawieszeniu. Za każdym raze podkresla też, że ma jednego speca od Alf, jeździ parenaście kilometrów do niego, bo twierdzi, że to specyficzne auta i mechanik musi sie po prostu na nich znac. Wizyta u mechanika - nie od alf - kończy się większymi problemami.
Niemniej jednak, to juz jego druga alfa(trzecia w rodzinie), więc może tylko tak pierdzieli...
pozdr!
Ostatnimi czasy zgłębiałem troche temat alf i z przeczytanych na alfoskich forach tematów i opinii, to faktycznie - alfa ma fajne, sportowe i dobrze trzymajace zawieszenie, ale nie lubi polskich nierówności.

Inna sprawa, że większość osób tutaj jezdzi mniej lub bardziej zglebionymi autami, wiec wiadomo, ze jak wpada sie kratery to zawias sie posypie. A normlany kowalski pojdzie brawurowo 40km po garbie i potem pretensje ze sie zawias sypie :D

17
marcin00 pisze:ja mam alfe 166 z 3litrowym silnikiem
tylko że te silniki ucodzą za jedne z najlepszych silników..
Wujo pisze:Jak juz chcesz tak magicznie alfe :056: to kup sobie JTD a daj spokój z benzyną.
tylko iż ja nie lubię dislowców.. :(
marcin00 pisze:zalezy ile jezdzisz i benzyny wcale tak duzo nie pala a jak sie wkopiesz z jtd to beda duze koszta naprawy
miesięcznie robie w granicach 1-3tys km..

Jeśli diesel to który byście silnik polecili, bo tam też jest ich trochę.

21
Mój znajomy ma alfe 166 z motorem 2.0T V6 z gazem sekwencyjnym (on zlecał montaż). Generalnie autem mu się dobrze jeździ, kopyto ma jak trzeba, ale co chwile psuje mu sie jakaś pierdółka. A to kable zapłonowe się sypnęły, a to jakiś czujnik w cewce zapłonowej, a to znowu jakiś moduł. I tak w sumie co chwile. Nie są to awarie blokujące auto, ale każda taka pierdółka kosztuje go tyle co połowa mojej astry, także wiesz.... Z tym, że on jest fanatykiem alfy. Wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz.

22
andre_wj pisze: A to kable zapłonowe się sypnęły, a to jakiś czujnik w cewce zapłonowej, a to znowu jakiś moduł. I tak w sumie co chwile. Nie są to awarie blokujące auto
to w tym momencie ja mogę powiedzieć tak o mojej eFce.
andre_wj pisze:Wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz.
święta prawda, tylko to jest loteria jak z kupnem każdego samochodu..+większośc negatywnych opinii.

Części są dużo droższe niż do opla 16v.

23
andre_wj pisze:każda taka pierdółka kosztuje go tyle co połowa mojej astry
Tak to jest z naprawami w każdym aucie nowszej generacji niż Astra F, więc to nie jest żaden wyznacznik. Nawet za równowartość naprawy kompletnego przedniego zawieszenia w głupiej Astrze G, robiąc na dobrych częsciach i nie licząc robocizny da się kupić F-kę.... więc jak już o częściach mowa, to raczej porównujmy do cen części z aut z podobnego okresu produkcji, a nie konstrukcji mechanicznych wywodzących się z czasów Opla Kadetta E, gdzie wystarczył kluc 10 i młotek, żeby ogarnąć 90% auta.

Co do silników diesla. To Fiat, czyli obecnie jedne z najlepszych (stosowane również w Oplach). Według niektórych osób lepsze nawet niż dzisiejsze, mocno już przekombinowane TDI z grupy VAG.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Off-Topic”