Re: Opel Astra Kombi 1.7 Diesel

4
Powiem tak,gdyż sam użytkuję x17dtl w astrze F: spalanie u mnie oscyluje ok ok.5,5l do ok.6-6,5l na setkę. Z tym,że mimo półtoraroczny akumulator i wszystko sprawdzone zawsze rano mam strach czy zagada czy nie - ten diesel ma to do siebie,że zimą zaniedbany od strony techniczno-mechanicznej z kilkuletnim akumulatorem zimą może nie odpalać. Tak więc proszę o przemyślenie tego zakupu czy warto inwestować. Przeliczyć koszty zakupu,serwisu,wydatków na OC paliwo naprawy i czy nie wyjdzie taniej kupic benzyne i trochę ją podreperować silnikowo a blacharke zaniedbać skoro i tak rok ma pośmigać.

Re: Opel Astra Kombi 1.7 Diesel

5
Witam , dawno mnie nie było. Napiszę tak: łyknąłem tę astrę i to by było na tyle z pozytywnych wieści. Po wymianie oleju zaczął strasznie kopcić. Tak że po Wawrszawie ludzie boją się za mną jedzić żeby to czasem nie wybuchło. Mechani (ponieważ nie miałem styczności z dieselem) stwierdził że to turbina..... Dzwoniłem do jednych gości ze szrotu i powiedzieli że taki silnik to około 500zł. Jeden dobry znajomy mechanik chce 300/400zł za przekładkę drugi lipny 150 !!! (ceny na wsi). Na razie stoi u tego niby lipnego i zobaczę co zaproponuje. Myślę że jednak zainwestuje te dodatkowe 1000zł na remont i zrobię go ... Nawet gdybym chciał go teraz pchnąć - kto normalny kupi z takim kopciem i stratą mocy.... Myślę że lepiej już kupić cały silnik jakiś niż kombinować na razie z wymianą albo jeszcze lepiej regeneracją turbiny. Poczekam aż się trafi jakiś DTL na samochodzie żeby to odpalić posłuchać i tyle.... Za bardzo się napaliłem i tyle..... Wesołych Świąt !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Paliwowy”