Zagotowany płyn chłodniczy/wysiadł altek

1
Witam. Szukałem coś w podobie ale chyba słabo. Miałem taką opcję w poniedziałek:siedzieliśmy w Astrze (1.6) i się grzaliśmy , trochę gazowaliśmy ją (co prawda byliśmy już mocno wprawieni) i w pewnym momencie para spoda maski,. Zagotował się płyn . upłynęło parę chwil zanim się skapnęliśmy, wyłączyłem silnik i potem sąsiad odkręcił korek. Ponoć nie wolno. Następnego dnia dolałem płynu, jakieś 1,5 i pojechałem na miasto. Wszystko okiej dopóki mi nagle auto nie zgasło i stanęło na ulicy. Po sprawdzeniu aku miał tylko nieco ponad 10. Brak ładowania. Teraz czekam na nowy altek. Co może być skutkiem takiego zagotowania oprócz uszczelki pod głowicą jak to najszybciej sprawdzić..???

Re: Zagotowany płyn chłodniczy/wysiadł altek

2
Jeśli nie schłodził się to są dwie opcje:
- włącznik wentylatora w chłodnicy - wsadzasz do świeżego wrzątku i sprawdzasz miernikiem czy daje przejście ( u mnie wg opisu to 97`C, więc trzeba szybko działać)
- silnik wentylatora - zwierasz kable przy włączniku, włączasz zapłon i wentylator powinien chodzić.

A tak na marginesie to: promil we krwi + włączony silnik = narażenie się policji (mandat lub utrata prawka, zależy ile wyjdzie)

Re: Zagotowany płyn chłodniczy/wysiadł altek

4
kolor plynu nic nie mowi .jak sam piszesz -zauwazyles ostatnio .wczesniej jaki byl ?.
nie wiem nie sprawdzilem ! w-g tego opisu to mozliwe jest wsio .bardziej by nas interesowalo czy sa bable w zbiorniczku czy weze sa twarde czy jest plyn w oleju czy go ubywa czy plyn na powierzchni ma tluste plamy itd . mamy wrozyc . kupilem w sklepie koncentrat .po wlaniu do naczynia byl bialy .po rozcienczeniu z woda -metny po tygodniu w ukladzie lekko zolty . poniewaz go nie ubywalo a uklad chlodzenia dzialal normalnie to jezdzilem 2 lata . jak sam widzisz kolor to nie wszystko ..
nie wiemy jaki kolor plynu miales przed zmiana .zapewne wsio nie zlales i skladniki plynu mogly spowodowac reakcje ktora sie objawia kolorem co nie znaczy ze plyn jest zly badz cos sie dzieje z silnikiem . bedzie opis bedzie inna diagnoza . samo robienie glowicy moze miec wplyw ale nie musi bo brak innych objawow w opisie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chłodzenie silnika”