Terkotanie - cykanie przy dodawaniu gazu

1
Witam serdecznie.
Ostatnio zauważyłem, że podczas
przyspieszania słychac z pod maski
dziwne tykanie(cykanie)? Zależne od obrotow silnika w połączeniu z jazdą
na postoju dodając gazu tego nie ma, więc trudno zlokalizowac co i gdzie!
Dzwiek pojawia się tylko podczas ruszania czy przyspieszania. Jak zle wrzucę bieg to jest on powolny tak jak i przy raptownym ruszaniu terkota bardzo szybko. Tak jakby zależny od pracy pedalu gazu. Dodam ze nie straciłem na mocy. Brak jakichkolwiej oznak słabnięcia! Czy to coś groźnego?? Z góry dzięki za informacje pozdrawiam

P.S
Dodam że mam 230000

Re: Terkotanie - cykanie przy dodawaniu gazu

3
dziękuję za szybką odpowiedz a można trochę rozwinąć:

znalazłem taką poradę:

Oprócz wzrokowych metod
weryfikacji uszkodzonych osłon
przegubów, wstępnej weryfikacji
możemy również dokonać „na ucho”.
Jeżeli słyszymy rytmiczne dźwięki klekotania i stukania podczas wolnej
jazdy z maksymalnie skręconymi
kołami świadczy to o uszkodzeniu
przegubu zewnętrznego. Dudnienie przy przyśpieszaniu i
zwalnianiu pedału gazu powie nam o
uszkodzeniu przegubu
wewnętrznego. Gdy słyszymy
terkotanie dobiegające z zawieszenia,
jest to końcowa oznaka awarii.

MOŻE BYĆ!!! Zanim zaczeło terkotać wymieniali mi osłone przegubu była peknieta ale nic nie terkotało stukało wczesniej. O peknięciu dowiedziałem się przy wymianie amortyzatorów.

5
Jak tylko wróciłem z pracy to przetestowałem na parkingu max. w prawo i wsteczny i przód i to samo w lewo ale terkot-cykanie niczym się nie zmieniało! nic nie chrobocze nie strzela przeskakuje tylko te cykanie. Także przeguby zewnętrzne odpadają.

Tak się jeszcze dzisiaj podczas jazdy wsłuchiwałem skąd dobiega dźwięk- i dochodzi ogólnie spod samochodu.

Jadąc prosto pojawia się tylko przy mocnym ciśnięciu pedału gazu - bardzo delikatny nacisk nie wywołuje dźwięku???

Co do odgłosów na biegu jałowym to pojawia się na chwilę w przedziale 1700-2200obr. po naciśnięciu pedała później przy wyższych odwrotach zanika. Ciężko jednoznacznie ustawić tak jednostajnie jak w przypadku jazdy na każdym z biegów i dodawaniu gazu się pojawia. Im niższy bieg tym trudniej wyważyć pedał gazu i wyeliminować odgłosy-cykanie ale nawet przy 160km/h na 5 biegu je słychać.

Częstotliwość terkotu-cykania jest tak jak już pisałem zależna od odwrotów jak źle zmienią bieg i przydławię silniki trochę to terkoce jak traktor i wraz ze wzrostem odwrotów cykanie nabiera tempa.

Nie znam się na zasadzie działania przegubu ale czy jego paca jest aż tak czule powiązana z pedałem gazu ja obstawiałbym na PRZEPUSTNICE-ale nie gaśnie inie mam problemów z mocą!!!???

11
Jutro pojadę do kolejnego "fachowcy" i dam znać co i jaką TEORIĘ WYKLECI.

:564:

[ Dodano: 11 Wrzesień 2012, 14:44 ]
Fachowiec pełen szacunek starszy Pan zerknął poszarpał za linkę gazu i powiedział: "USZKODZONA USZCZELKA POD KLAWIATURKĄ MAX 200ZŁ JEŻELI TRZEBA BĘDZIE PLANOWAĆ WYJMOWAĆ PĘKNIĘTĄ ŚRUBĘ"

Wydostające się spaliny poprzez pęknięcie w uszczelce dawały taki wydźwięk cykania.

Zamykam temat ;)
Dziękuję wszystkim za motywację
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik i osprzęt”