Jako, że ostatnio mojemu rodzicielowi zaczęła szwankować manetka od kierunków w jego Astrze G 2.0DTl postanowiłem ją wymienić (często poruszam się jego Asią) bo zarówno mnie jak i jego to denerwowało

Gdzieś wyczytałem w necie, że w silnikach DTi i DTL jest możliwość w bardzo prosty i stosunkowo tani sposób dołożenie tempomatu.
Częsci jakie nam będą potrzebne to wyłącznie manetka kierunków z przyciskami do tempomatu

narzędzia:
- mały nożyk
- śrubokręt krzyżakowy
- klucz torx 20
i puszka pepsi

więc do dzieła:)
najpierw musimy rozkręcić obudowe stacyjki:
przekręcamy kierownicę o 90* w prawo, i ukazuje nam się srubka z zaślepką. Zaślepkę zdejmujemy podważając ją wspomnianym wcześnie małym nożykiem. Pod zaślepką ukazuje nam się srubka na śrubokręt krzyżakowy, która odkręcamy

Następnie zdejmujemy górę obudowy stacyjki, potem niedaleko miejsca, gdzie były ww srubki zauważamy srubkę po lewej i prawej strony wkręconej z góry ( są one przykręcone z góry, na torx 20).
potem "macamy"

W tym momencie ukazuje nam się nasza manetka od kierunków. wyjmujemy ją poprzez nacisnięcie dwóch skrajnych jej "języczków".
Następnie odpinamy od niej kostkę z kablami. Na wiązce od ów manetki jest dobrze zabezpieczona wtyczka od ww tempomatu, na pierwszy rzut oka nie widać tego, najprawdopodobniej jest przyklejona papierową taśmą, więc musimy dobrze "spenetrować" teren.
Jesli już ją znajdziemy podpinamy kostkę pod naszą nową tempomatową manetkę wtyczkę od tempomatu i od swiateł/kierunków.
wkładamy nową mantekę w swoje miejsce, po czym musimy usłyszeć charakterystyczny "KLIK", ponieważ jesli tego nie zrobimy kierunki nam mogą potem nie "odbijac".
Po ww operacjach składamy obudowę stacyjki w odwrotnej kolejności podane do jej rozkręcenia

teraz trochę o tempomacie

myślę, że nic więcej nie potrzeba dodawać

i taka uwaga dla przyszłych "tempomaciarzy"

aby upewnić się przed zakupem manetki, czy posiadamy ową instalację, z tego, co mi wiadomo, to w bardzo dużej ilości ww silnik ową posiadają

PRZEPRASZAM ZA BRAK ZDJĘĆ, będę się starał uzupełnić je w przyszłym tygodniu

tak więc:
ENJOY