Wyposażenie ( na zielono podane to dołożone przeze mnie):
ABS
Wspomaganie kierownicy
Elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka
Elektryczny szyberdach
Elektryczne szyby x2
Fotochromatyczne lusterko z Vectry C
Podświetlane daszki przeciwsłoneczne
halogeny
komputer pokładowy MID
zawieszenie: Sprężyny i amortyzatory APEX -35mm
hamulce: przód tarcze wentylowane 284mm, tył tarcze 260mm.
silnik: C18XE 125KM/168nm
Tuning:
zewnętrzny: zdjęte listwy, emblematy; gleba; lampy przód angel eyes black Sonar; tył lexus look black; zderzaki, klamki, lusterka pomalowane pod kolor nadwozia; alufelgi Irmscher 15" Twinspoke; opony 195/50/15 Uniroyal Rainsport 1; końcówka wydechu - dwururka, bodykit Irmscher!
wewnętrzny: licznik digital, skórzana gałka zmiany biegów z Mondeo
mechaniczny: swap silnika z C18nz na C18xe, kolektor 4-2-1 z C20xe, tłumik środkowy z C20xe, brak kata (strumienica)
Car audio: radio LG Lac3700, wzmak Mac Audio MPX2000, sub Mac Audio MPBox 160W rms
Plany:
bliskie: założenie klimatyzacji; obklejenie skórą boczków; fotele półkubełkowe; i inne, drobne mody wewnętrzne.
odległe: Porządne car audio z 7" ekranem i DVD; tuning C18xe (kolektory Lexa lub turbo etc.); podłączenie klimatronica
Aktualne zdjęcia:

Autko kupiłem 25.08.2007. Silnik 1.8 rocznik 1992, sedan. Bardzo mi się podoba i lubię starsze autka (Audii 80, 100, stare Fordy). Może się to komuś nie podobać ale twierdzę, że tuning autka młodszego niż 5-10 lat to bezsens. Moja Asterka wyśmienicie się do tego nadaje.
Będę się koncentrował głównie na tuningu optycznym i audio. Jeśli chodzi o mechanikę uważam, że komfort,ekonomia, trwałość i bezawaryjność jest ważniejsza niż dynamika. Niemniej komfortowe autko powinno mieć moc na poziomie conajmniej 100km/ 1 tonę wagi:) Moja Asterka prawie ją osiąga.
Wpierw muszę jednak zadbać o najżywotniejsze bolączki Małej. Układ wydechowy jest tak dziurawy, że ponownie zaspawać się go nie da (raz to zrobiłem bo odpadł w drodze powrotnej od poprzedniego właściciela!), zamówiłem więc kompletny układ wydechowy (oczywiście seria). Szukam jeszcze ładnej, podwójnej, chromowanej końcówki. Zaraz po zrobieniu przeglądu wylał się olej z przedniego amortyzatora. Szukam więc kompletnego zawieszenia (amorki gazowe+sprężyny obniżające max 30/20 mm). Liczę na to, że na tym forum znajdę pomoc i dobre rady bo to mój pierwszy własny samochód i wogóle jak narazie z motoryzacji jestem prawie zielony:). No i żaróweczki powymieniać muszę bo większość kontrolek nie świeci, paski, pewnie rozrząd (podobno był wymieniany ale teraz to już nie wierzę), tarcze (spodobały mi się fajne nawiercane EBC, chyba się skuszę), klocki, płyny.
Pewnie więc trochę minie zanim zabiorę się za konkretne zmiany w wyglądzie (nie licząc końcówki wydechu:)
A oto zdjęcia mojej Piękności:

Niedługo będzie wyglądać jeszcze lepiej! Liczę na opinie i sugestie. Zwłaszcza jeśli chodzi o sprawy techniczne.
Ogólnie nakreśliłem sobie prosty ogólny plan zmian jakie będę stopniowo wprowadzał:
1. Wymiana cd - to które dostałem jest już wymęczone, wytarte przyciski, przerywa na byle dziurze. Do tego świeci mocnym pomarańczowym światłem - wkurzające w czasie nocnej jazdy. No i automatyczna antenka jest złamana - do wymiany.
2. Jeden z głosników (przedni prawy)- jest uszkodzony i trzeba go wymienić. Chwilowe rozwiązanie bo powoli rozglądam się za kompletnym zestawem z basem w miarę niezłej klasy (świetnie brzmi Bose w Omedze 3.0 ojca).
3. Skórzane mieszki przy wajchach są wytarte - do wymiany. Przy okazji gałka zmiany biegów pójdzie do wymiany. Co myślicie o tych białych zegarach? Myśle, że te z niebieskim podświetleniem indiglo są ładniejsze. No i aluminiowe nakładki na pedały.
4. Na wiosnę alufelgi. To podstawa. Plus opony 185/50-55 R15 lub nawet 195. Ewentualnie dołoże dystanse (myślicie, że to dobre rozwiązanie? Mógłbym może załozyć opony nawet 205-215?).
5. Na wiosnę będą konieczne pewne roboty blacharskie i lakiernicze, zwłaszcza, że rdza łapie. Od razu wyminię grill (będzie ze srebrną siatką), zderzaki (są wytarte i wypłowiałe. Muszą być malowane w kolorze nadwozia). Dołoże progi i małą lotkę na klapie bagażnika. Zawsze mi się takie łukowate podobały.
6. Angel eyes. Chromowane. Są piekne. Z tyłu lexusy.
7. Myślę o polakierowaniu całego nadwozia na czarno. Nie wiem dlaczego. Moje ulubione kolory samochodów to czarny, śnieżnobiały, czerwony i ew. srebrny. Chociaż dobry, błyszczący lakier w każdym kolorze super wygląda. Jeszcze się zastanowię.
8. Srebrzyste, chromowane obudowy lusterek. Cudo.
To tyle mojego wstępnego opisu. Każda opinia jest mile widziana! Zabieram się do roboty. Pozdrawiam Wszystkich!