Pochwale sie kolejnym nabytkiem który bedzie służył do codziennej jazdy poniewaz czerwona smazy jak smok i jest juz niebawem redukowana jej masa totez musialem przejsc na bardziej ekonomiczny srodek transportu:)
dane:
rocznik 94
kod lakieru Z266
serce : C18XE + LPG stag 4
wyposazenie :
- wspomaganie
- elektryka szyb
- elektryka lusterek z grzaniem
- grzanie pupy
- klimatyzacja ( musze zmienic sprezarke bo sprawdzalismy szczelnosc i przy 24 barach byl mały wyciek ( ps przy 24 barach wylacza sie sprezarka awaryjnie ) pozniej walnelismy 35 i wyszło ze z poloczenia sprezarki jest wyciek ) i teraz mam bład 87
- klimatyzowany schowek
kupujac ten wynalazek patrzylem w głownej mierze na stan podłogi , nie interesowalo mnie nadwozie a stan byl straszny
, ,
agro tuning itp ( nie lubie ciemnej szyby )
co mogłem to rozebralem aby widziec ogrom pracy
,
wyjazd
zabawa na plycie
[ Dodano: Czw Mar 29, 2012 22:35 ]
,
,
na dzien dzisiejszy wyglada juz tak ( zdjecia robione dzisiaj , usunieta ta .... folia z szyb )
,
a co jeszcze do zmiany ? hmm w sobote atakuje amory i wkladam lezace B4 oraz zmiane koncówek drazków no i zbieznosc , oraz walka z tlumikiem, lusterko sie konczy malowac bo je dorwalem jak juz mi auto skonczyli
Poza tym wczoraj byl mój dobry znajomy pan Przemek Gorztyła ( zajeli 3cie miejsce w 6 rajdzie czechowickim jako gosć )
pewnie kojarzycie tą astre na WOŚP w krakowie pod forum-em
sam ja ogladał i byl pod wrażeniem ze jest cała , ba nie zjedzona od dołu oraz po zadnej porzadnej bombie gdzie podłoga była by pomieta i podłuznice naciagane.
samochód trzyma wszystkie przekatne
poza tym zostaje jako total seria i moze z czasem beda zółte blachy :rotfl:
Re: Tucio Astra total seria C18XE
3Jak zwykle dobra robota. Silnik super do spokojnej i ekonomicznej jazdy na codzień. No i kolejna Gsi uratowana. Niech służy dobrze!
4juz nie kluje ekofasolki tez out te na wylocie z glowicy, teraz moze zrobie dalszy ciag wydechu , ale chce zachowac jego cisze i orginalnosc , a wiem ze to ciezkie.
Teraz plan na uszczelnienie motoru ( miska ) no i piasty tyl do zmiany.Klima odpukac caly czas dziala ( chociaz w zimie mi nie parowaly szybki )
aaaa jeszcze opelek byl na WOŚP-ie
razem z dobrym znajomym
5Gratki kolego za ogarnięcie tego co potrzeba wygląda prawie jak nowa(chyba że licznik też do 000 000 cofnąłeś xd ). Do tego ładna felga, małe dodatki i będzie kolejna fajna Asterka Gratulacje i powodzenia dalej
6Piękna:) chyba najlepszy model jaki wyszedł - prosty tani i ładny.....niestety lepszy od kadetta choć szukam kadetta cabrio;)
8najbardziej udane autko opla...jakby poprawili wtedy blachy to nic więcej chcieć i te mocne wieczne silniki c16nz z niekolizyjną głowicą
9asia byla na hamowni z racji walnietej uszczelki pod glowica wynik dosc dosc
no a pozniej znaleziony winowajca
auto juz zrobione i jezdzi
EDIT: 19.05.2014r
fura jezdzi normalnie brak zadnych wyciekow jeszcze przeglad przed latem dobicie 200gram czynnika i juz jest chlodno mierzone przez pierwsze 10 min
pozniej temperatura jeszcze spadała:) a cisnienia w normie.
no a pozniej znaleziony winowajca
auto juz zrobione i jezdzi
EDIT: 19.05.2014r
fura jezdzi normalnie brak zadnych wyciekow jeszcze przeglad przed latem dobicie 200gram czynnika i juz jest chlodno mierzone przez pierwsze 10 min
pozniej temperatura jeszcze spadała:) a cisnienia w normie.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, 01:51 przez Tucio, łącznie zmieniany 2 razy.
10Nowy Update przepraszam , ze tak długo ale jakoś wyszło ze nie mialem czasu i robota , no i remonty
Juz Opel nie jest C18XE i nie jest seria.
W tej chwili tzn wczesniej było C20XE m2.8 z klima itp wszystko działało , a teraz doszła turbina GT3582r ( Chinol ) wczesniej byla seryjna , ale po 3 regeneracjach i cały czas ciekła postanowiłem ze kupie nową turbinę , silnik cały zakuty ( tak 2 razy wybuchł ) wszedzie APR ( czapka , korby , stopy wału) , teraz własnie sprzegło sie rozleciało . co jeszcze piaskowana belka przód , belka tyl , wszedzie poliuretany czerwone , nawet na przekładnie. Cambery na zawieszeniu , hamulce wiadomo vectra V6 , wydech kwas 3 cale dp , póżniej 2,75 . szpera VAL racing 50% spiecie ( torsen ) , komputer na razie EasyEcu3+ flatshift i procedura startu , wtryski siemens Deka 850. Cewki Vw czerwone pompa valbro . AFR innovate lc-2 , Egt , wspomaganie Astra G ( bo nie ma miejsca na normalną pompe )
niby 100 - 200 wg kompa
boost cut złapał na hamowni ale teraz jest duuuuzooo lepiej
wykres na razie słaby , krecony do 6600 ale na wiosne bedzie 7500
i konca nie widać
Juz Opel nie jest C18XE i nie jest seria.
W tej chwili tzn wczesniej było C20XE m2.8 z klima itp wszystko działało , a teraz doszła turbina GT3582r ( Chinol ) wczesniej byla seryjna , ale po 3 regeneracjach i cały czas ciekła postanowiłem ze kupie nową turbinę , silnik cały zakuty ( tak 2 razy wybuchł ) wszedzie APR ( czapka , korby , stopy wału) , teraz własnie sprzegło sie rozleciało . co jeszcze piaskowana belka przód , belka tyl , wszedzie poliuretany czerwone , nawet na przekładnie. Cambery na zawieszeniu , hamulce wiadomo vectra V6 , wydech kwas 3 cale dp , póżniej 2,75 . szpera VAL racing 50% spiecie ( torsen ) , komputer na razie EasyEcu3+ flatshift i procedura startu , wtryski siemens Deka 850. Cewki Vw czerwone pompa valbro . AFR innovate lc-2 , Egt , wspomaganie Astra G ( bo nie ma miejsca na normalną pompe )
niby 100 - 200 wg kompa
boost cut złapał na hamowni ale teraz jest duuuuzooo lepiej
wykres na razie słaby , krecony do 6600 ale na wiosne bedzie 7500
i konca nie widać
12Olaboga, ona żyje!
I to jak, moc konkretna, zwłaszcza przy wyższych obrotach. I tak się kończy rumakowanie, że do jazdy na codzień, że nie do upalania...
Zdecydowanie jeden z żyjących, najbardziej zaawansowanych projektów tutaj. Aż by się chciało obejrzeć na żywo. Zastanawia mnie podobna droga, tylko w oparciu o Z20leh, jednak obecny xev zaskakuje sprawnością i niezawodnością, jakby nie był ekotekiem, bo to coś nienormalne, że po 3000km oleju nie ubyło prawie wcale.
Jak sprawuje się ta szpera? Skrzynia daje radę? Przy takiej mocy to już często sam przód nie wystarcza.
I to jak, moc konkretna, zwłaszcza przy wyższych obrotach. I tak się kończy rumakowanie, że do jazdy na codzień, że nie do upalania...
Zdecydowanie jeden z żyjących, najbardziej zaawansowanych projektów tutaj. Aż by się chciało obejrzeć na żywo. Zastanawia mnie podobna droga, tylko w oparciu o Z20leh, jednak obecny xev zaskakuje sprawnością i niezawodnością, jakby nie był ekotekiem, bo to coś nienormalne, że po 3000km oleju nie ubyło prawie wcale.
Jak sprawuje się ta szpera? Skrzynia daje radę? Przy takiej mocy to już często sam przód nie wystarcza.
13Miedzy Z20LEH a ecoteciem jest duzo roznic , z czego wkladaja blok z ecoteca bo jest mocniejszy i nie 3ba "czopkowac" tuleji jak w Z20LEH , poza tym walki balansujace czesto sie je wyrzuca , jedynie co jest dobre w LEH-u to pompa oleju oraz glowica z lepszymi przeplywami niz stare c20xe.
A co do projektu teraz zamowilem podwojne sprezynki zaworowe supertech , oraz czekam na sprzeglo aaa i nowe sruby do kola zamachowego. w planach EMU , nowy kolektor ssacy , aby zakrecic go na 7500.
Szpera daje rade jak sie "kopnie" ze sprzegla to od razu na 2 kola idzie. nie ma "buksowania " kol przy szybkim przepieciu biegow tylko od razu klei.
Co do skrzyni i tutaj na razie f20 daje rade ale w planach f23 i duzo przerubek aby ja upchac wraz ze sterowaniem no i tez szpera ( torsenem )
A co do projektu teraz zamowilem podwojne sprezynki zaworowe supertech , oraz czekam na sprzeglo aaa i nowe sruby do kola zamachowego. w planach EMU , nowy kolektor ssacy , aby zakrecic go na 7500.
Szpera daje rade jak sie "kopnie" ze sprzegla to od razu na 2 kola idzie. nie ma "buksowania " kol przy szybkim przepieciu biegow tylko od razu klei.
Co do skrzyni i tutaj na razie f20 daje rade ale w planach f23 i duzo przerubek aby ja upchac wraz ze sterowaniem no i tez szpera ( torsenem )
14niezły update zazdroszczę mocy ale cóż, ja zostaję przy serii, kiedyś może będzie okazja obejrzeć na żywo
15szybki update , na jesienne wieczory .
Po kolei , sprzegło doszło ( fotki niżej ) , zmiana też komputera z Easyecu 3+ na ....
plus kabelkologia czyli wszystkie piny opisane na przewodach itp, no i zaczynamy działać aby zakrecić motor dość wysoko jak na turbo .
komputer
tutaj waga koła zamachowego oczywiśćie garnkowego
tutaj oryginalne, powtarzam oryginalne kupione w ASO śruby do koła zamachowego
no i bonusik na początek
a w połowie listopada akcja kolektor ssacy no i na wiosnę wejda wałeczki aby zaczać znowu stroic maszyne
Po kolei , sprzegło doszło ( fotki niżej ) , zmiana też komputera z Easyecu 3+ na ....
plus kabelkologia czyli wszystkie piny opisane na przewodach itp, no i zaczynamy działać aby zakrecić motor dość wysoko jak na turbo .
komputer
tutaj waga koła zamachowego oczywiśćie garnkowego
tutaj oryginalne, powtarzam oryginalne kupione w ASO śruby do koła zamachowego
no i bonusik na początek
a w połowie listopada akcja kolektor ssacy no i na wiosnę wejda wałeczki aby zaczać znowu stroic maszyne