Tucio Astra total seria C18XE

1
Pochwale sie kolejnym nabytkiem który bedzie służył do codziennej jazdy poniewaz czerwona smazy jak smok :) i jest juz niebawem redukowana jej masa totez musialem przejsc na bardziej ekonomiczny srodek transportu:)

dane:
rocznik 94
kod lakieru Z266
serce : C18XE + LPG stag 4

wyposazenie :
- wspomaganie
- elektryka szyb
- elektryka lusterek z grzaniem
- grzanie pupy
- klimatyzacja ( musze zmienic sprezarke bo sprawdzalismy szczelnosc i przy 24 barach byl mały wyciek ( ps przy 24 barach wylacza sie sprezarka awaryjnie ) pozniej walnelismy 35 i wyszło ze z poloczenia sprezarki jest wyciek ) i teraz mam bład 87 :(

- klimatyzowany schowek

kupujac ten wynalazek patrzylem w głownej mierze na stan podłogi , nie interesowalo mnie nadwozie a stan byl straszny

Obrazek
,
Obrazek
,
Obrazek

agro tuning itp ( nie lubie ciemnej szyby )

co mogłem to rozebralem aby widziec ogrom pracy :(

Obrazek
,
Obrazek

wyjazd

Obrazek

zabawa na plycie

[ Dodano: Czw Mar 29, 2012 22:35 ]
Obrazek
,
Obrazek

Obrazek
,
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

na dzien dzisiejszy wyglada juz tak ( zdjecia robione dzisiaj , usunieta ta .... folia z szyb )

Obrazek
,
Obrazek

Obrazek

a co jeszcze do zmiany ? hmm w sobote atakuje amory i wkladam lezace B4 oraz zmiane koncówek drazków no i zbieznosc , oraz walka z tlumikiem, lusterko sie konczy malowac bo je dorwalem jak juz mi auto skonczyli :)
Poza tym wczoraj byl mój dobry znajomy pan Przemek Gorztyła ( zajeli 3cie miejsce w 6 rajdzie czechowickim jako gosć :) )

Obrazek

pewnie kojarzycie tą astre na WOŚP w krakowie pod forum-em

sam ja ogladał i byl pod wrażeniem ze jest cała , ba nie zjedzona od dołu oraz po zadnej porzadnej bombie gdzie podłoga była by pomieta i podłuznice naciagane.
samochód trzyma wszystkie przekatne
poza tym zostaje jako total seria i moze z czasem beda zółte blachy :rotfl:

Re: Tucio Astra total seria C18XE

4
Obrazek

juz nie kluje :) ekofasolki tez out te na wylocie z glowicy, teraz moze zrobie dalszy ciag wydechu , ale chce zachowac jego cisze i orginalnosc , a wiem ze to ciezkie.
Teraz plan na uszczelnienie motoru ( miska :( ) no i piasty tyl do zmiany.Klima odpukac caly czas dziala ( chociaz w zimie mi nie parowaly szybki )

aaaa jeszcze opelek byl na WOŚP-ie :)

Obrazek

razem z dobrym znajomym :)

9
asia byla na hamowni z racji walnietej uszczelki pod glowica wynik dosc dosc :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no a pozniej znaleziony winowajca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

auto juz zrobione i jezdzi :)

EDIT: 19.05.2014r

fura jezdzi normalnie :) brak zadnych wyciekow jeszcze przeglad przed latem :) dobicie 200gram czynnika i juz jest chlodno mierzone przez pierwsze 10 min

Obrazek

pozniej temperatura jeszcze spadała:) a cisnienia w normie.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, 01:51 przez Tucio, łącznie zmieniany 2 razy.

10
Nowy Update przepraszam , ze tak długo ale jakoś wyszło ze nie mialem czasu i robota , no i remonty :)
Juz Opel nie jest C18XE i nie jest seria.
W tej chwili tzn wczesniej było C20XE m2.8 z klima itp wszystko działało , a teraz doszła turbina :) GT3582r ( Chinol ) wczesniej byla seryjna , ale po 3 regeneracjach i cały czas ciekła postanowiłem ze kupie nową turbinę , silnik cały zakuty ( tak 2 razy wybuchł ) wszedzie APR ( czapka , korby , stopy wału) , teraz własnie sprzegło sie rozleciało . co jeszcze piaskowana belka przód , belka tyl , wszedzie poliuretany czerwone , nawet na przekładnie. Cambery na zawieszeniu , hamulce wiadomo vectra V6 , wydech kwas 3 cale dp , póżniej 2,75 . szpera VAL racing 50% spiecie ( torsen ) , komputer na razie EasyEcu3+ flatshift i procedura startu , wtryski siemens Deka 850. Cewki Vw czerwone :) pompa valbro . AFR innovate lc-2 , Egt , wspomaganie Astra G ( bo nie ma miejsca na normalną pompe )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niby 100 - 200 wg kompa

Obrazek

Obrazek

boost cut złapał na hamowni ale teraz jest duuuuzooo lepiej
wykres na razie słaby , krecony do 6600 ale na wiosne bedzie 7500

Obrazek

i konca nie widać :)

12
Olaboga, ona żyje! :)
I to jak, moc konkretna, zwłaszcza przy wyższych obrotach. I tak się kończy rumakowanie, że do jazdy na codzień, że nie do upalania... :)
Zdecydowanie jeden z żyjących, najbardziej zaawansowanych projektów tutaj. Aż by się chciało obejrzeć na żywo. Zastanawia mnie podobna droga, tylko w oparciu o Z20leh, jednak obecny xev zaskakuje sprawnością i niezawodnością, jakby nie był ekotekiem, bo to coś nienormalne, że po 3000km oleju nie ubyło prawie wcale.
Jak sprawuje się ta szpera? Skrzynia daje radę? Przy takiej mocy to już często sam przód nie wystarcza.

13
Miedzy Z20LEH a ecoteciem jest duzo roznic , z czego wkladaja blok z ecoteca bo jest mocniejszy i nie 3ba "czopkowac" tuleji jak w Z20LEH , poza tym walki balansujace czesto sie je wyrzuca , jedynie co jest dobre w LEH-u to pompa oleju oraz glowica z lepszymi przeplywami niz stare c20xe.
A co do projektu teraz zamowilem podwojne sprezynki zaworowe supertech , oraz czekam na sprzeglo aaa i nowe sruby do kola zamachowego. w planach EMU , nowy kolektor ssacy , aby zakrecic go na 7500.

Szpera daje rade jak sie "kopnie" ze sprzegla to od razu na 2 kola idzie. nie ma "buksowania " kol przy szybkim przepieciu biegow tylko od razu klei.
Co do skrzyni i tutaj na razie f20 daje rade ale w planach f23 i duzo przerubek aby ja upchac wraz ze sterowaniem no i tez szpera ( torsenem )

15
szybki update , na jesienne wieczory .
Po kolei , sprzegło doszło ( fotki niżej ) , zmiana też komputera z Easyecu 3+ na .... :)
plus kabelkologia czyli wszystkie piny opisane na przewodach itp, no i zaczynamy działać aby zakrecić motor dość wysoko jak na turbo .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

komputer :)

Obrazek

tutaj waga koła zamachowego oczywiśćie garnkowego

Obrazek

Obrazek

tutaj oryginalne, powtarzam oryginalne kupione w ASO śruby do koła zamachowego

Obrazek

no i bonusik na początek :)

Obrazek

Obrazek

a w połowie listopada akcja kolektor ssacy no i na wiosnę wejda wałeczki aby zaczać znowu stroic maszyne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Astra F”