Blacha na dach

1
Buduje wlasnie nowoczesny dom i szukam czegos fajnego na dach. Slyszalem, ze blacha moze byc nowoczesna, ale nie wiem za bardzo o co chodzi. Macie jakies pomysly albo doswiadczenia z nowoczesna blacha na dach? Zalezy mi na czyms, co bedzie pasowac do minimalistycznego stylu.

Re: Blacha na dach

2
A cóż znaczy "nowoczesna"? Blachy, miedziane i stalowe są używane od kilkuset lat, podobnie jak inne pokrycia. Dobra blacha powlekana wystarczy na bezproblemowe co najmniej 50 lat, a wygląd to kwestia gustu. Czy na rąbek, czy trapezówka (najtańsza i najpraktyczniejsza), czy wszelkie formy blacho-dachówek. Wszystko jest nowoczesne, zależy od stylu domu i zasobności portfela. Ja bym się kierował ściśle praktycznością i brał T-18 czy T20, zależy od długości połaci, a ta zapewne będzie w granicach 7m, bo nowoczesne domy są maksymalnie małe i zwarte, element oszczędności energii i czasu poświęconego na utrzymanie w dobeym stanie i czystości. Dachy robi się proste, dwuspadowe, ewentualnie płaskie, jeśli PZP dopuszcza, w górach nie. Na dwuspadowym, koniecznie połać na południe /południowy zachód, łatwiej wrzucić solary, a ewentualnie też panele foto do ładowania elektrycznej Astry w lecie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Off-Topic”