Jak w temacie. Chcę ocieplić przed nadejściem mrozów bo wiadomo - zima może być problematyczna.
Czym poza tym ocieplaliście? Wełną czy pianą?
Re: Jak się zabrać za ocieplenie poddasza?
2Żeby się za to zabrać to potrzebna kilka informacji odnośnie dachu i samego poddasza :maps pisze: 23 czerwca 2022, 13:25 Jak w temacie. Chcę ocieplić przed nadejściem mrozów bo wiadomo - zima może być problematyczna.
Czym poza tym ocieplaliście? Wełną czy pianą?
1.poddasze użytkowe czy nieuzytkowe?
2. Rodzaj pokrycia dachu ( membrana czy deskowanie)
3. Jaka docelowa grubość izolacji ma być?.
4. Wełna i celuloza, 2 izolacje które tak naprawdę są godne polecenia. Ja osobiście Piany nie uwazam że dobre materiał do ocieplenia. Wełna mineralna obecnie jest do kupienia w dobrej cenie w Leroy Merlin.
Ogólnie Dałbym 20cm miedzykrokwiowo plus 5cm na całość i potem płyty G/K na odstępnikach 5cm.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2022, 07:55 przez sail, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak się zabrać za ocieplenie poddasza?
3Wełna. Jeśli poniżej 0,38 to dajesz minimum 25cm, jeśli powyżej 0,38 to minimum 30cm. Oczywiście sam strych wystarczy 15cm pomiędzy krokwie, zakładam, że masz krokwie conajmniej 17-18 cm grube. Wtedy robi się fajna wentylacja pod membraną. No, twierdzą, że membrana o wysokiej przepuszczalności nie potrzebuje dodatkowego luftu, ale nie traktował bym tego poważnie.
W pomieszczeniach mieszkalnych można spokojnie stelaże wypuścić na hakach czy esach.
W pomieszczeniach mieszkalnych można spokojnie stelaże wypuścić na hakach czy esach.