Swiece (sportowe) do c18nz

1
tak jak w temacie...pewnie cała masa świec pasuje zamiast tych na których ja letam (ngk v-line chyba),niedługo trzeba będzie wymienić je u mnie,więc czemu nie sportowe (2-3-4 biegunowe)..ktoś instalował takowe świece?? dają coś poza zmniejszeniem kwoty na koncie?? :547: czy jest to zmiana odczuwalna z takich świec które posiadam (jedno iskrowe)?? za odpowiedzi z góry dziękuje,i pozdrawiam astrowiczów

Re: Swiece (sportowe) do c18nz

4
dudpis pisze:Ja mam 2 elektrodowe, takie były, to takie założyłem, też v-line. Nie dają one jakby powiedzieć "więcej iskry", tylko raz działa jedna elektroda, raz druga. Zwiększa to żywotność, gdzieś to czytałem.
dokładniej jest tak:
iskra przeskakuje po najmniejszej lini oporu elektrycznego,wiec najczęściej jest to najkrótsza (fizycznie) droga.elektrody się zużywają i następuje ich wypalenie i przez to zwiększa się przerwa na świecy.mająć dwie elektrody lub więcej ten proces przebiega dłużej bo wypalając się jedna elektroda iskra skacze na drugą bo ta jest teraz bliżej.dlatego żywotność świec wieloelektrodowych jest większa.jeśli chodzi o różnice to powiem tyle że przy obecnych układach zapłonowych wydaje mi się nieodczuwalne to czy świece są jedno elektrodowe czy wielo.jednak w dobie dużego fiata założyłem bosha wieloelektrodowego(i to nawet nie wiem czy była odpowiednia ciepłota świecy) i efekt był naprawde odczuwalny, ale to były czasy cewki,kondensatora i przerywacza.
potwierdzam jednak że po założeniu takiego wieloetrodowego wynalazku briska(czeska około 60 zł) różnicy nie zaobserwowałem żadnej (wobec orginalnych V - line).
radze jak koledzy orginalne i wymiana na czas.

6
cieniassss pisze:Większa liczba elektrod powoduje że iskra przeskakuje przy wyższym napięciu. Efektem założenia takich świec może być przebicie na przewodach lub cewce. Nie chcesz v-line'ów to załóż beru.
a jakim cudem zmienia się napięcie na elektrodach - bo nie rozumie?przecież warunki(mieszanka,przewody,przerwa ani cały układ zapłonowy)się nie zmieniają.
prosił bym o jakieś wyjaśnienie bo nie pojmuje.

7
bogo szkocja pisze:a jakim cudem zmienia się napięcie na elektrodach - bo nie rozumie?przecież warunki(mieszanka,przewody,przerwa ani cały układ zapłonowy)się nie zmieniają.
prosił bym o jakieś wyjaśnienie bo nie pojmuje.
zmienia się liczba elektrod, a co za tym idzie ich powierzchnia, a im większa powierzchnia elektrod tym wyższe napięcie przeskoku iskry, (stąd np świece do gazu mają elektrody jak szpilki, oczywiście ma to swoje minusy, krótszy czas trwania iskry i szybsze zużycie elektrod które dodatkowo muszą być wykonane z lepszych/droższych materiałów)
wydaje się że im więcej elektrod tym łatwiej o przeskok iskry, a to nie do końca takie proste
ODPOWIEDZ

Wróć do „Modyfikacje silnika”