Re: Tuning Astry G 2.0DTI
93front mounted intercooler - duzy icek montowany( raczej upchany) przed albo za zderzakiem i stosuje sie go przy nieco wiekszych modach.dobelmondo pisze:
Nie doszedłem jeszcze co to jest FMIC
Zastanawia mnie jeszcze tylko ( bo nikt tego jeszcze nie stosowal) jakby sie spisywal silnik oplowski 2.0 DTH z turbina taka jak w vagach GT174 VT ze zmienna geo. Tam zamiast zawory WG jest zmienna geo i spuszczenie sztangi powoduje to samo co otwarcie zaworu WG wiec mozna spokojnie podpiac wezyk podcisnienia i bedzie ograniczac obroty wirnika turbiny. Zrobic agresywny soft tak zeby cisnienie bylo z 1,4-1,6 bara i wtedy zhamowac autko.
94Ale taki IC to już wyższa szkoła jazdy żeby to kupić i upchać trzeba mieć czas i pewnie dużo złotówek...
Ta nieszczęsna pompa to rzeczywiście jedna wielka pomyłka, dosyć że awaryjna to jeszcze mało wydajna...
Mechanik pokazywał mi ostatnio że u mnie jakiś parametr pompy wchodzi na "czerwone" pole a powinno być na zielono
Mówi że jakiś kąt wtrysku coś wyprzedza, także boję się że to kwestia czasu...ale z drugiej strony widziały gały co brały...
Jak ktoś to zrobi z tą turbinką GT174VT i będzie fajny efekt, i przyjazne koszty tez jestem w stanie się skusić:-)
Ta nieszczęsna pompa to rzeczywiście jedna wielka pomyłka, dosyć że awaryjna to jeszcze mało wydajna...
Mechanik pokazywał mi ostatnio że u mnie jakiś parametr pompy wchodzi na "czerwone" pole a powinno być na zielono
Jak ktoś to zrobi z tą turbinką GT174VT i będzie fajny efekt, i przyjazne koszty tez jestem w stanie się skusić:-)
95Wyprzedzenie kata wtrysku- jest taki8 bajer w oimie co jest odpowedzialny za to bo wraz ze wzrostem obrotow silnik atrzeba podac nieco wczesniej paliwo z powodu bezwladnosci cieczy jaka jest ropa oraz elementow mechanicznych. Czy to swiadczy o juz jakichs poczatkach awarii to raczej watpie bo swiadczy to o potrzebie wyregulowania tegoz kąta.
Co do turbiny to mysle ze gra warta siwczki bo nowa( nieregenerowana) na allegro kosztuje 1400 zl z tym ze pewni trzeba bedzie jeszcze weze olejowe wymienic ( pomodzic) oraz podpiecie czesci goracej jaki i zimnej ale to juz kosmetyka.
Co do turbiny to mysle ze gra warta siwczki bo nowa( nieregenerowana) na allegro kosztuje 1400 zl z tym ze pewni trzeba bedzie jeszcze weze olejowe wymienic ( pomodzic) oraz podpiecie czesci goracej jaki i zimnej ale to juz kosmetyka.
96Czyli tym kątem nie mam się co martwić na razie. Muszę tylko znaleźć kogoś co mi to wyreguluję.
A jest opcja że przez ten "zły" kąt może mi więcej palić? Lub być trochę słabszy niż normalnie?
Czyli wymiana tej turbinki ze wszystkim to powiedzmy max 2 tysie + program jeśli by tak było, to fakt faktem gra warta świeczki...
Tylko ciekawe ile by można z tego wyciągnąć, z naciskiem bardziej na nm niż km
A jest opcja że przez ten "zły" kąt może mi więcej palić? Lub być trochę słabszy niż normalnie?
Czyli wymiana tej turbinki ze wszystkim to powiedzmy max 2 tysie + program jeśli by tak było, to fakt faktem gra warta świeczki...
Tylko ciekawe ile by można z tego wyciągnąć, z naciskiem bardziej na nm niż km
97Tak gorzej moze odpalac, moz ekopcic na rozne kolory, moze byc wyraznie słabszy. W vagach ten kont reguluje sie interfejsem przez obd2 czytez tak jest w oplu to nie wiem ale pewnie tak.dobelmondo pisze:Czyli tym kątem nie mam się co martwić na razie. Muszę tylko znaleźć kogoś co mi to wyreguluję.
98wesolek, A czy jest takie cos w X20DTL? Bo u ojca wlasnie w tym silniku jest tak, ze czasami przy 2000-3000 zapala sie check i tak jakby odlaczal turbine... Przeplywowke podstawialismy i bylo to samo
pojechalismy na kompa i ziomek cos marudzil o jakims kacie wyprzedzenia, ale chyba o jego zaworze... Co Ty mozsz o tym powiedziec? Dodam, ze te obroty to tylko przyklad, bo czasem zapali sie wczesniej, a innym razem wcale....
Z gory dziekuje za odp
Z gory dziekuje za odp
99Dzięki, jadę to sprawdzić jak najszybciej bo spalanie mi się nie podoba.wesolek pisze:Tak gorzej moze odpalac, moz ekopcic na rozne kolory, moze byc wyraznie słabszy. W vagach ten kont reguluje sie interfejsem przez obd2 czytez tak jest w oplu to nie wiem ale pewnie tak.
ASTRIX U mnie jest tak że też mi się check zapala przeważnie na wolnych obrotach jak go odpalę, i na wolnych obrotach check świeci i świeci, jak już jest "ciepły" i go przegazuję powyżej 2000 to gaśnie, ale jak świeci ten check to jest taki słabiutki że głowa mała...
Czasem zdarza się że w trakcie jazdy tez się zapali na kilka sekund, ale gaśnie.
Mechanik "umył" EGR ale jest do wymiany bo nic to nie dało i cały czas wywala błąd recylkulacji spalin
100Tak ja tez mialem swoja z sielnikiem X. To jest ten sam silnik tylko ta literka swiadczy o normie spalin euro 3 te z silnikiem Y maja juz euro 4. Twoje objawy ewidentnie wskazuja na klopoty z EGRem.Astrix pisze:wesolek, A czy jest takie cos w X20DTL? Bo u ojca wlasnie w tym silniku jest tak, ze czasami przy 2000-3000 zapala sie check i tak jakby odlaczal turbine... Przeplywowke podstawialismy i bylo to samopojechalismy na kompa i ziomek cos marudzil o jakims kacie wyprzedzenia, ale chyba o jego zaworze... Co Ty mozsz o tym powiedziec? Dodam, ze te obroty to tylko przyklad, bo czasem zapali sie wczesniej, a innym razem wcale....
Z gory dziekuje za odp
dobelmondo sprawdz swiece zarowe bo one zdaje sie tez wywalaja blad na wolnych obrotach. EGRa masz raczej okej. Moze jeszcze wezyki sprawdz podcisnieniowe od vaku pompy.
101Koledzy, koleżanki
Zerknąłem na ten wątek i jest bliski mojej obecnej sytuacji.
Mam silnik 2.2 dt i wszystko co z nim związane mam IC od femic też nowe nie montowane i mam Vectrę 2.0 dti chciał bym zrobić taką modyfikację jak w temacie.
I teraz pytanie czy skrzynia f35 będzie pasować do silnika 2.0 dti co trzeba zrobić po kolei, żeby modyfikacja taka jak w temacie była możliwa?
Czy ktoś obecny na forum, znający temat jest w stanie napisać to krok po kroku?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Michał
Zerknąłem na ten wątek i jest bliski mojej obecnej sytuacji.
Mam silnik 2.2 dt i wszystko co z nim związane mam IC od femic też nowe nie montowane i mam Vectrę 2.0 dti chciał bym zrobić taką modyfikację jak w temacie.
I teraz pytanie czy skrzynia f35 będzie pasować do silnika 2.0 dti co trzeba zrobić po kolei, żeby modyfikacja taka jak w temacie była możliwa?
Czy ktoś obecny na forum, znający temat jest w stanie napisać to krok po kroku?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Michał