Wymiana silnika z x14nz na ???
1Witam wszystkich! Na samym początku chciałem nadmienić, że jest to mój pierwszy post i z góry przepraszam jeśli temat był już wałkowany, a ja nie dotarłem do informacji, które mnie interesują . Jestem posiadaczem Astry F z 1997 roku. Motor, to 1.4i ( 60 KM, x14nz ). W najbliższym czasie najprawdopodobniej będzie mnie czekała przekładka silnika, ponieważ obecny motor kończy się. W tej sytuacji, pomyślałem aby przełożyć mocniejszy silnik ( 60 KM, to jednak trochę za mało do codziennej jazdy, auto jest mało dynamiczne, a ewentualne wyprzedzanie naprawdę trudne ). Tu proszę Was o pomoc, poradę. Jakiego silnika szukać, aby przekładka odbyła się jak najmniejszym kosztem pracy i jak najłatwiej. Pragnę zaznaczyć, że samochód użytkuję do codziennej jazdy, nie na torze . Aby poprawić osiągi auta pomyślałem o 1.4 16V ECOTEC ( 90 KM , x14xe ), 1.6 16V ECOTEC ( 101 KM, z16xe ), 1.8i 16V ( 116 KM, x18xe ). Co o tym sądzicie? Ma to sens, czy szukać drugiego x14nz ? Ogólnie auto jest w dobrym stanie i chciałbym jeszcze trochę go użytkować. Proszę o poradę w tej kwestii. Dodam jeszcze, że nie wiem dokładnie jaką mam skrzynię biegów w aucie. Samochód pamiętam od dziecka, został zakupiony w polskim salonie i jest to wersja pozbawiona obrotościomierza. Pozdrawiam.