Re: Filmiki

331
Nie jechał po swoim pasie, tylko zjechał z lewego na prawy przed TIR-em na ciągłej lini (zresztą widać, jak TIR hamuje), a druga sprawa, czy logiczne jest, że jeździ po drodze pozaterenem zabudowanym gdzie niedaleko ma ścieżkę rowerową a równolegle leci droga z chodnikiem o mniejszym ruchu.. Fil m nie ma na celu "chwalę się" tylko ukazania sytuacji drogowej, przez lekkomyślność kierującego rowerem.

Co do samego manewru, to w każdym mieście są takie miejsca, że są możliwości aczkolwiek czasem nie zgodne z przepisami, to fakt ale tu baardziej chodziło o pokazanie, że jak już jedzie to niech się trzyma jednej wersji jazdy a nie zmienia sobie pasy na drodze że prędkość dozowolona jest od 70 do 100..

332
Jeśli zjechał z lewego na prawy, to nie przed ciężarówką, a znacznie wcześniej, jeszcze przed samochodem osobowym, co widać od 20 sekundy filmu.
Zgodzę się z Tobą, że jazda rowerem taką drogą nie jest ani bezpieczna, ani rozsądna, ale nie jest też niedozwolona.
Zgodzę się też, że zachowanie rowerzysty można uznać i z pewnością było lekkomyślne.
Natomiast chyba zgodzisz się też ze mną, że Twój manewr w tych warunkach także rozsądkiem nie grzeszył.
No i prędkość dozwolona to do 70, a nie od 70 do 100 :) znak był przed skrzyżowaniem.
Zakończę pokojowym :564:

333
Sebol, wg mnie jak byś go dziabnoł to by była i tak twoja wina, bo raz że zapierdaalałeś, nie wiem jak to mijanie z prawej strony, trzy prędkość, a cztery "trzeba było zachować ostrożność". Widać, że się spieszyłeś i rozumiem wkurw ale dobrze, że go nie upolowałeś. :564:

335
felek666, w terenie zabudowanym wolno wyprzedzać z prawej strony kiedy wyznaczone mam dwa pasy ruchu a po za terenem zabudowanym kiedy mam trzy pasy ruchu.

Wina ewidetnie leży po stronie rowerzysty bo zmieniał pas w miejscu nie dozwolonym, tj. ciągła linia, a jeżeli zmienia pas to ma obowiązek ustąpić miejsca pojazdom już się na nim znajdującym i według mnie prędkość nie była jakoś tragicznie złamana bo jakoś wolno ta cała kolumna jedzie. A rowerzysta powinien się poruszać przy prawej krawędzi jezdni a nie na środku, a jak już jechał środkiem to po swoim pasie.

A po trzecie to ci zidiociali rowerzyści tak jeżdżą, a zwłaszcza starsi, czują się jak czołg na drodze jadą gdzie chcę i którędy chcą, zero wiedzy o przepisach. Ja kiedyś traktorem mało pieszej nie rozjechałem bo wlazła prosto pod same koła a ciche to nie jest, szybkie też bo tylko 34km/h leci ale i to za szybko! Słuchawki w uszach, sms się pisze i lezie święta krowa.

336
kmy, niestety jakość filmu bo obróce przez windows movie maker (bo innego nie mam) obniżył jakoś bo nagarnie matka jest w FullHD i jakbym tylko mógł, to bym pokazał kiedy rowerzysta zjechał na prawy pas, a nie będe tu zamieszczał printscrennów bo nie chodzi o udowodnienie komuś czegoś ;) kwestia tylko pokazania sytuacji na drogach, który każdy z nas pewnie ma nie mało. Co do prędkości, wiem wiem tu jest 70 ale chciałem skrótem myślowym, opisać drogi ogólnie rzec biorąc "szybszego ruchu". a manewr mój nie twierdze, że był ideał, nikt nie jest bez winy. peace :564:

gokarol, spóźnienie do pracy.. wiesz jak to jest :564:

felek666, nie sprecyzowałeś zdania, wyprzedzać można z prawej na drogach dwujezdniowych o tym samym kierunku jazdy ale nie w tym przypadku ;)

337
SebolHB pisze:gokarol, spóźnienie do pracy.. wiesz jak to jest
No tak, od razu widać było, że się spieszysz. Bo pewnie normalnie byś tak nie gnał myślę. Tak czy siak, dobrze że go nie walnąłeś bo auto do roboty, problemy z policją, gość mógłby być uszkodzony a do roboty i tak byś nie dojechał na czas.

338
Dobra a co w przypadku takim: skrzyżowanie, czerwone światło na lewym pasie staje TIR, prawy wolny ja dojeżdżam zapala się zielone, zmieniam pas na prawy (logiczne?) i jade zgodnie z możliwością pokonania skrzyżowania prawym pasem ale jednoczesnie mijam ruszającego TIR-a, to wtedy co? mam zwolnić i nie mogę wyprzedzić TIR-a? bo zakaz wyprzedzania?

341
SebolHB pisze:Dobra a co w przypadku takim...
ruszanie ze świateł nie jest wyprzedzaniem, o ile obydwa auta stoją, jak jest czerwone.
Jeśli jedno auto stoi, a drugie dojeżdża i zapala się zielone, to powinno się zwolnić.
Chodzi generalnie o widoczność na skrzyżowaniu, bardzo niebezpiecznie jest wjeżdżać na skrzyżowanie (o przejściu dla pieszych nie wspomnę) gdy nie widzisz skrzyżowania, bo je zasłania stojący pojazd.
Na skrzyżowaniu może znajdować się 3 samochód, który zjeżdża ze skrzyżowania i kraksa gotowa
Jak razem ruszacie i widzisz skrzyżowanie to but i do przodu, jak dojeżdżasz, zwolnij i dopiero jak wyjedziesz z za ciężarówki, jedź.

342
SebolHB, mogłeś w tym miejscu wyprzedzać, zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu i przejściu na pieszych nie obowiązuje jeśli ruch jest kierowany. Ile razy jest tak że jedno auto stoi na prawym i światła się zmieniają, jeżeli ty się nie zatrzymasz to go wyprzedzasz normalnie drugim pasem.

SebolHB, dla mnie wszystko było oki, gość na rowerze nie powienien tak zmieniać pasa ani poruszać się lewą krawędzią jezdni. A jeżeli już zmieniał to powienien sprawdzić czy nie powoduje zagrożenia. Proste, troszkę szybciej, kiepska pogoda i pośpiech sprawiły że sytuacja była nie bezpieczna. Nic się nie stało ty masz lekcję na przyszłość a taki stary pryk na rowerze i tak się już nie nauczy.

Wróć do „Linki”