Impregnacja dachu Cabrio

1
Witam, chciałbym pokrótce przedstawić małą relację z tego co robiłem z moim dachem do tej pory.
Jako że o dach w cabrio trzeba dbać bardziej niż o zwykły to postanowiłem zaimpregnować go używając do tego różnych środków, na pierwszy ogień poszedł zestaw od firmy SONAX, który to uzyskał najlepszą ocenę w tym blogu:
http://motosoul.pl/impregnacja-dachu-kabrio-12/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://motosoul.pl/impregnat-do-dachu-c ... anie-test/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

sonax jest w formie pianki
oczywiście dach został przygotowany (umyty) i zaimpregnowany, efekt był taki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

osobiście nie uważam tego za doskonały efekt ale cieszyło oko, niestety jak dla mnie nie dość długo się utrzymał taki efekt bo około 4 miesięcy, potem już tylko miejscami było jak trzeba.

Następny w kolejce był zestaw od firmy Car Plan,
Obrazek

którego w wyżej wymienionym blogu nie było a chciałem zobaczyć jaki będzie efekt, zestaw składał się z cleanera i impregnatu, a efekt jest taki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Car Plan jest w formie takiego płynu jak do szyb
Niestety jak widać efekt jest dużo gorszy pomimo że preparat został nałożony według instrukcji i równomiernie na całej powierzchni, na wiosnę będę musiał pomyśleć o kolejnym preparacie do przetestowania, może są tu osoby, które już robiły takie małe testy i mogą doradzić, podzielić się swoimi doświadczeniami z tymi sprawami, chętnie zobaczę zdjęcia i poczytam ;)

Re: Impregnacja dachu Cabrio

2
felek666, swego czasu, gdy jeszcze F Cabrio jeździłam to kilka śmieciowych preparatów z marketu testowałam i chcąc nie chcąc najlepiej spisał się właśnie SONAX z tym, że po impregnacji i wyschnięciu preparatu nakładałam kolejną warstwę. Efekt się trochę wzmocnił i wytrzymał pół roku :564:

3
Przyszedł czas na kolejny środek, mianowicie Meguiars
Obrazek

ogólnie to powiem tyle że kiepski preparat, cleaner jest jeszcze w porządku, fajnie bród wyciąga ale sam impregnat mimo że fajnie się nakłada bo jest w aerozolu to nie ma efektu kropelkowania a co za tym idzie nie mogę określić ile czasu będzie działał.
na wiosnę popatrzę za kolejnym kandydatem, puki co SONAX jest najlepszy

7
Przyszedł czas na następny test, tym razem trafił do mnie cleaner i impregnat od SHINY GARAGE
Obrazek

Oczywiście zabrałem się do roboty i wpierw umyłem dach na myjni piana aktywną, następnie został użyty cleaner z zestawu wraz ze szczoteczką, która była do niego dołączona.
Swoją drogą co zestaw to inny gadżet dołączony, sonax miał miękką gąbkę, carplan twardą, meguiars nie miało nic w zestawie a shiny garage daje szczotkę.
Po czyszczeniu został nałożony impregnat, sam impregnat mnie zaciekawił bo miał zapach rozpuszczalnika do lakierów i wpierw wypróbowałem go na mniej widocznej powierzchni gdyż nie byłem co do niego pewien.
Na koniec efekt po zaimpregnowaniu, dołączam także krótki filmik.
W przeciwieństwie do meguiars widać efekt, zobaczymy jak długo się utrzyma
Obrazek

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=BVrxvmw ... e=youtu.be
ODPOWIEDZ

Wróć do „Blask Twojego projektu”