Re: denerwujace piszczenie z tylnego zawieszenia

3
mi też piszczy/skrzypi i nie jest to klapa :/

tak sobie myślę. z tego co pamiętam to pomiędzy sprężyną a mocowaniem jest taka guma, może to ta guma skrzypi jak sprężyna ją naciska?

u mnie tuleja raczej odpada bo ostatnio wymieniałem całą belkę i wiem że są dobre a dalej już nic mi nie przychodzi mi do głowy bo w sumie tylna belka trzyma się tylko na 4 śrubach.

piszczeć może też guma od mocowania tłumika

5
a u mnie też są takie objawy ale nie od zawiechy idzie hałas, ale od układu wydechowego. Nie mam kata i nie wiem czy uklad nie jest zbyt sztywny. Szczególnie na dziurach albo na wolnych obrotach tłumik dostaje drgań i jakby gdzieś tarł o belke czy coś :/ Ale czytam też wasz uwagi bo musze to zacząć w końcu robic bo strasznie denerwuje :/

7
Ruszalem calym ukladem wydechowym i nic nie skrzypi.Probowalem tez ostro rozbujac cala bude w 2 osoby tez zadnego dzwieku a w czasie jazdy skrzypi (na zewnatrz slychac to z kilku metrow ,juz kilka osob mi mowilo ze jak jade to sluchac dziwne dzwieki :/).Czy to moze byc amortyzator czy moze tyleja tylna.Napewno nie sa to odbojniki klapy mam HB.
POMOCY
Macie jakies pomysly jak to dokladnie zlokalizowac i ewentualnie wymienic/naprawic.

9
no to jeszcze dopowiem coś :D

moja mama ma astrę g i co? trzeszczy tylne zawieszenie od samego początku (autko ma przelatanie niecałe 50tyś i mamy je od nowości)

ojciec ma vectrę gts i też trzeszczy od nowości

ja mam astrę f i też trzeszczy

więc ja uważam że to jest normalne w oplekach - do tego pamiętam że na jakimś forum ktoś reklamował w aso tą dolegliwość w świeżo zakupionej astrze g i zrobili to, ale po czasie znowu zaczęło skrzypieć :/ - weźcie popryskajcie wd40 te tuleje tylnej belki i wszystkie elementy gumowe tam i zobaczcie czy pomogło.

ja uważam że w moim wypadku albo tuleje skrzypią sobie albo sprężyny jak sie uginają to trą te gumy pod nimi

14
Czy możliwe jest aby piszczał nowy amortyzator co ma przejechanie 5tyś :?: Piszczy z tyłu prawa strona tylko. Gumy amortyzatora nowe dobrze dokręcone tuleje belki raczej nie (wyglądają na dobre) tulejka amortyzatora ta dolna ok. Na postoju jak bujnę to stronę to piszczy delikatnie a podczas jazdy jakby guma o metal szorowała bardziej. Domagać się wymiany obu??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i Układ kierowniczy”