Auto: Opel
Pojemność: powyżej 3L
Oznaczenie: TC4EE1, X14XE
Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:11
Właśnie też o to kiedyś pytałem, ale jakoś nie otrzymałem odpowiedzi
Ale jakby nie patrzeć to coś kosztem czegoś... moc się nie bierze z niczego i trzeba sobie przekalkulować, co chcemy: auto oszczędne, czy o dużej mocy.
Poza tym spalanie nie musi wcale tak drastycznie wzrastać, ponieważ podkręcając ciśnienie na turbinie zwiększamy sprawność silnika - wcale bym się nie zdziwił gdyby spalanie spadło lub nie zmieniło się (ale mało w to wierzę )
Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 17:11
zecikk,
Akurat u mnie dostęp do kanału to nie jest problem...
Problemem jest to, że w tym momencie wydałem ponad 1600 zeta na wstaweinie reperatur i załatanie podłogi, zabezpieczenia antykorozyjne itp. i nie mam nawet złotówki na dalsze działania... może z pomocą przyjdzie do mnie urząd skarbowy ze zwrotem podatku.
I pomysł baaaardzo mi się podoba i nawet wpisałem go w planach dalszego rozwoju mojego autka - zobaczymy co z tego wyjdzie
Dobra, chcecie o spalani podkreconego isuzu, no to macie::
Jazda po mieście, czasami trasa do 15km( prędkości i ślimaczenie często jak w mieście) mocno deptana, pare streetów, generalnie często but w podłodze spaliła mi 7.8l
Przy w miarew(pare razy nie wytrzymałem i but do desku ) spokojnej jeździe zszedłem do 6.4
Dawka podkręcona o pół obrotu, ciśnienie ustawione na 0.95bara. Lekko przykapca
pozdr
Piotr_Wu, No no trzeba pomyslec:) JA tak w czerwcu mysle pomajstrowac Poza tym w planach mam podwójny wydech z tyłu Jedna koncówka z prawej druga z lewej strony auta WIdziałem taka asterke kombi. SUper wygladała z tym wydechem
Wysłany: 16 Maj 2007, 17:53
zecikk,
Też coś takiego chodzi mi po głowie tylko martwi mnie, że jak będę zakładał drugą końcówkę wydechu to będę musiał ucinać ucho do holowania. Fakt, że i tak jest pod dokładką, ale i tak już nie raz z niego korzystałem
i żeby nie było OT powiem, że czerwiec to dość dobry termina na podniesienie mocy...
A... przypomniałem sobie, że studiowałem ostatnio parametry silników montowanych w astrach i narodził mi się pomysł, że możnaby rozwiercić cylindry, a tłoki zastąpić tymi od 1.8 16V (mają ten sam skok, cylinder trzeba by było rozwiercić z 79 mm do 81,6 mm). Ktoś się orientuje czy takie coś jest możliwe? I jak tak, to czy nie osłabi się zbytnio konstrukcji? O koszty nie pytam, bo masakra na pewno