Auto: Opel
Pojemność: 1900
Oznaczenie: GTC
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 22:02 Problem z DPF-em
Witam mam problem z DPF-em, już on jakiegoś czasu się z nim męczę i dalej nic. Był już wypalany, wymieniany czujnik ciśnienia filtra cząstek stałych bo na komputerze po podłączeniu pokazuje właśnie taka informacje. Nie mam pojęcia co można jeszcze zrobić, non stop mi go blokuje poprzez wyświetlający się błąd na komputerze i kręci do 3200 obrotów tylko. Wiem że jest możliwość całkowitego wywalenia go ale to jest koszt 2000 zł i wtedy muszą wgrać nowego softa. Mieliście także takie problemy ??
Oznaczenie: Z19DT
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 23:06
nic innego jak zawór egr sprawdź przeczyść i zobacz czy ten elektrozawór w nim się nie przywiesza
u nas też była taka akcja i wszystie błędy na kompie wskazywały DPF a w rzeczywistości on się zapychał bo zawór egr się przywiesił, a dokładnie ten elektrozawór. od tamtej pory zaro problemów + do tego świadomość kiedy się wypala dpf, żeby nie przerwać tego procesu i zero problemów z dpf
miga ci kontrolka podczas wypalania dpf? jak nie to ci napiszę potem jak sprawdzań czy się wypala
przeczytane gdzieś na forum opla i działające w praktyce
Ostatnio zmieniony przez Maniś 30 Lipiec 2010, 23:12, w całości zmieniany 1 raz
Oznaczenie: Z19DT
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 23:20
przełącz sobie komputer na spalanie chwilowe i tak już zostaw. zobacz jak ci normalnie spala na luzie. powinno być ok 0,8 litra. Jak wypala się dpf to spalanie chwilowe na luzie wzrasta do ok 3,5 do nawet 5 litrów i wtedy na 100% wypala się dpf. Łatwo to zauważyć ponieważ i tak zostawiasz go troche na wolnych obrotach przed wyłączeniem silnika, żeby olej z turbiny zszedł. Jak Ci się wypala to wtedy gdzieś w trase na niższych biegach i z odp prędkością przegonić astre. W trakcie jazdy jak się wypala to też masz wzrost spalania. u nas jak długo się jedzie np na 5 i gaz trzymasz w jednym położeniu to pokazuje ok 5,5 litra a przy wypalaniu dpf wzrasta nawet do ok 13.
najważniejsze, to , żeby nie wyłączyć silnika jak się wypala. bo często się wypala jak gdzieś dojeżdzasz na jedynce albo dwójce. i cały czas przed wyłaczeniem silnika obserwuj spalanie chwilowe.
A co do problemów z dpf to zobacz ten egr i go porządnie wyczyść i zobacz czy ci elektromagnes się nie zawiesił. u mas to było przyczyną.
Oznaczenie: GTC
Wysłany: 11 Sierpień 2010, 21:03
Wszystko było zrobione ten egr i katalizator wyczyszczony bo był strasznie zasyfiony i pojeździłem 1 dzień i znów wyskoczył błąd i blokowanie obrotów do 3200, już nie wiem co mam zrobić wszystko było robione co możliwe i dalej to samo sam mechanik mówi ze już nie wie chyba zostaje mi to elektroniczne wyłączenie tego DPF-a ma ktoś namiary na jakieś tańsza usługę tego bo wszędzie co pytam i szukam to 1500 zl tylko elektronicznie wyłączenie plus do mechanika żeby wyciągnął to mechanicznie co trzeba