Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Astra G a Pompa z F

Postprzez brodacz48 » 4 lutego 2016, 12:46

Witam. Kupilem jakis czas temu Asterke G 1.7dtl po zmianie pompy na manualna. I Teraz pytanie mam. :P
Gdzie podlaczyc przewody podcisnienia? Zalezy mi w sumie najbardziej a tym od LDA. Astrze F szedl do kolektora ssacego. Chce zmienic boost pin ale bez tego przewodu pewnie to nic nie da?
Jak na pompie zwieksze dawke i wsadze MBC to nie bedzie pluc bledami? Ewentualnie Jak to najlepiej rozegrac?
brodacz48
 
-#USER
 
Posty: 9
Dołączył(a): 4 lutego 2016, 12:34
Województwo: Dolnośląskie
Imie: Tomasz
Auto: Astra G HB/Bertone
Silnik: x17dtl/z20let
Pojemność: 1.7/2.0

Re: Astra G a Pompa z F

Postprzez Joszi » 4 lutego 2016, 13:11

brodacz48 napisał(a):Zalezy mi w sumie najbardziej a tym od LDA. Astrze F szedl do kolektora ssacego.

w tym przypadku nie jest to podciśnienie ale nadciśnienie. To działa tak że ciśnienie z kolektora popycha membrankę z boost pinem w dół i zwiększa dawkę na pompie. Jak podłączysz pod pompę podciśnienie to będzie to stało.

Wywierć otwór w kolektorze, nagwintuj, wkręć króciec i podłącz wężyk. Bez tego nie będzie większej dawki więc kręcenie mbc nic nie da.

W astrze f do podciśnienia jest podłączone chyba tylko serwo hamulcowe i jest to realizowane przez osobną pompę (np w isuzu jest na alternatorze)

Jak ma pluć błędami skoro piszesz że masz mechaniczną pompę czyli bez komputera. Z czego pompę masz? Jak z isuzu to boost pin jest mimośrodowy i nie trzeba go zmieniać a jedynie przestawić na inny skos
Joszi
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2158
Dołączył(a): 21 listopada 2005, 23:01
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Astra G a Pompa z F

Postprzez brodacz48 » 4 lutego 2016, 13:44

Zaczynam rozumiec. Blad po zmianie pompy jest p1651. Ale jedzie jak kazda astra 68 konia. No moze troche slabiej przez opony. 205/45/16. Pompa z astry f 68km. Chodzi o to czy przy mbc nie zacznie juz calkiem swirowac. W sensie ze wejdzie w tryb awaryjny i przestanie suszarka dmuchac w ogole? Ale w koncu ktos sie znalazl kto moze mi pomoc rozwiazac moj problem. ;D
brodacz48
 
-#USER
 
Posty: 9
Dołączył(a): 4 lutego 2016, 12:34
Województwo: Dolnośląskie
Imie: Tomasz
Auto: Astra G HB/Bertone
Silnik: x17dtl/z20let
Pojemność: 1.7/2.0

Re: Astra G a Pompa z F

Postprzez Joszi » 4 lutego 2016, 20:08

no jeśli wszystko rozumiem to masz teraz pompę mechaniczną bez elektroniki z astry f a wcześniej była ze sterowaniem komputerowym. Tak więc komputer jest ale nie jest podłączony bo do czego - więc wywala błąd
A skoro tak to pozostałe planowane zmiany nie wpłyną na pracę silnika bo teraz sterujesz nim mechanicznie
Joszi
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2158
Dołączył(a): 21 listopada 2005, 23:01
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Astra G a Pompa z F

Postprzez brodacz48 » 5 lutego 2016, 13:36

I dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Jeszcze zalezalo by mi zeby ktos rozpisal reszte przewodow. Ale na razie zostaje mi szarpac kolektor przez weekend i przeprowadzic zabieg.:)

Zrobione! Boostpin zmieniony, doladowanie podniesione.. Niestety u Mnie osiagalo maksymalnie 1.5 Bara i to nie podzialalo dobrze na silniczek. Poszly dzwigienki na 1 cylindrze. Ale po poskladaniu wszystkiego do kupy i ustawieniu 1,1 wszystko dziala jak powinno.

Prosil bym jeszcze o pomoc przy podlaczeniu elektrozaworu z pompy wtryskowej na dole. U mnie "dynda" Sobie tam przewod. Gdzie go mam podlaczyc? Pozdrawiam!
brodacz48
 
-#USER
 
Posty: 9
Dołączył(a): 4 lutego 2016, 12:34
Województwo: Dolnośląskie
Imie: Tomasz
Auto: Astra G HB/Bertone
Silnik: x17dtl/z20let
Pojemność: 1.7/2.0

Powrót do Pozostałe modyfikacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość