Zaloguj    Zarejestruj

heble problem

Moderatorzy: ModTeam, Zarząd

  • Autor
    Wiadomość

Re: heble problem

Postprzez marpas » 5 października 2012, 07:41

teraz jasne . 1 korektor . szukaj przyczyny w tym kole . zacznij od porzadnego odpowietrzenia . obejrzyj wczesniej sam zacisk -duze prawdopodobienstwo zatarcia lub tez zasyfione prowadnice klockow .
marpas
 
-#USER
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 23 lutego 2009, 08:22
Lokalizacja: BDG.

Re: heble problem

Postprzez BartekLodz » 5 października 2012, 18:26

odkręć zacisk i wypchnij tłoczki powietrzem
powinny strzelić bez żadnych oporów
jak się blokują to trzeba użyć siły i spolerować tłoczek/wymienić
BartekLodz
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 3433
Dołączył(a): 25 października 2006, 19:33
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Bartek
Auto: złOmega
Silnik: y32se
Pojemność: 3175
Telefon: 663231860

Re: heble problem

Postprzez PiotrOAF » 16 października 2012, 20:24

Przepraszam z góry ,że przyklejam się i stary temat odkopuje, nie chciałem poprostu zaśmiecić forum moim tematem. Otóż mam taki problem iż po wymianie klocków hamulcowych oraz szczęk autko słabo hamuje. Ale tak wiem przód się dociera wszystko zrobiłem ok bo przeczytałem już kilkanaście innych tematów i wszystko sprawdzone. Przód pewnie się dociera i dlatego lecz bardziej chodzi mi o tył mianowicie o szczęki. Wymieniłem je na nowe wszystko zrobiłem jak miało być (wyczyściłem samoregulator, sprężynki i inne duperele) a ręcznego nie ma, bez oporu można go wyciągać. Moje pytanie brzmi czy on się dotrze czy jednak trzeba jeszcze coś pomajsterkować. Dodam ,ze z przodu gdy wymieniałem klocki spuściłem cały plyn dla sprawdzenia tłoczków i wszystko ładnie poskładałem może to się przyda. Pozdrawiam z góry przepraszam za ten makaron... Piotr :566:
PiotrOAF
 
-#USER
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 października 2012, 16:47
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: heble problem

Postprzez BartekLodz » 16 października 2012, 21:00

odpowietrz hamulce
BartekLodz
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 3433
Dołączył(a): 25 października 2006, 19:33
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Bartek
Auto: złOmega
Silnik: y32se
Pojemność: 3175
Telefon: 663231860

Re: heble problem

Postprzez PiotrOAF » 17 października 2012, 17:43

Odpowietrzyłem hamulce i jest poprawa z biegiem kilometrów coraz to lepiej hamuje. Lecz brak hamulca ręcznego , można go wyciągnąć aż zostanie w ręce jak mam sobie z tym poradzić. ?
PiotrOAF
 
-#USER
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 października 2012, 16:47
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: heble problem

Postprzez marpas » 17 października 2012, 19:13

skoro odpowietrzenie pomoglo tzn ze linka ham recznego jest niewyregulowana . lub zerwana . . dupa w gore reczny na 3-4 zabek i reguluj tak dlugo az nie bedziesz mogl reka obrocic zadnego kola na sile . ,.. nastepnie popusc az bedziesz mogl na 3 zabku obracac kolami z wyczuwalnym oporem . zwolnienie recznego powinno sxpowodowac swobodne obracanie kolami . to taka najprostrza instr reg ham recznego . na 5 zabku powinienes zdusic silnik jezeli bedziesz staral sie ruszyc bez dotykania pedalu gazu . :572:
marpas
 
-#USER
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 23 lutego 2009, 08:22
Lokalizacja: BDG.

Re: heble problem

Postprzez Joszi » 17 października 2012, 19:50

na dobrą sprawę to jak ręczny nie łapie to na 90% pomoże podkręcenie samoregulatora. Podejrzewam że autko słabo hamuje bo tył nie robi tego jak należy

podciąganie linki jest tylko półśrodkiem
Joszi
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2158
Dołączył(a): 21 listopada 2005, 23:01
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: heble problem

Postprzez PiotrOAF » 18 października 2012, 23:17

samoregulator gdy składałem, zakręciłem maks a następnie odkręciłem o 1/2 obrotu..
PiotrOAF
 
-#USER
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 października 2012, 16:47
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: heble problem

Postprzez Szymon 1587cm3 » 21 października 2012, 10:07

samoregulator gdy składałem, zakręciłem maks a następnie odkręciłem o 1/2 obrotu..


i bład bo robi sie odwrotnie, rozkrecasz na max zeby beben wszedł ciasno i zakrecasz o 3,4 zabki zeby beben sie obracał bez wielkich oporów.

W takiej sytuacji jak masz to hamulca faktycznie nie bedzie, a pedał bedzie bardzo nisko. Jesli samoregulatory byly nowe to po kilkuset wcisnieciach pedału hamulca powinny same skasowac luz szczeka/beben.

Ściagaj bebny i rozkrec samoregulatory tak jak wyzej napisałem
Szymon 1587cm3
 
-#USER
 
Posty: 1224
Dołączył(a): 24 marca 2010, 19:59
Lokalizacja: Gniezno

Re: heble problem

Postprzez lukasz2503 » 21 października 2012, 18:05

panowie sprawa nastepujaca. wibruje mi przy hamowaniu z kazdej predkosci. przednie heble wymienione komplet tylnych nie ruszalem. otoz jak jade od 40-60 km/h lekkawo wibruje auto . pozniej przy 80 a od 120 jest tragedia. z prawej strony '' cos mam krzywego'' ale co. dodam ze kolo ma negatyw lekkawy.
lukasz2503
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 216
Dołączył(a): 24 sierpnia 2009, 19:58
Lokalizacja: Pionki/ k. Radomia

Re: heble problem

Postprzez marpas » 21 października 2012, 19:05

lukasz2503, jak wyglada negatyw lekkawy w przyp kola :566:
marpas
 
-#USER
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 23 lutego 2009, 08:22
Lokalizacja: BDG.

Re: heble problem

Postprzez PiotrOAF » 22 października 2012, 17:17

Dzięki Szymon 1587cm3 Pomogłeś. Zrobiłem jak powiedziałeś plus podciągnąłem linkę hamulca ręcznego. Jest git pedał hebla jest twardy A tylne koła nie obrócą już na 5 ząbku :) Dzięki stary!
PiotrOAF
 
-#USER
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 października 2012, 16:47
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: heble problem

Postprzez Szymon 1587cm3 » 23 października 2012, 15:54

lukasz2503 napisał(a):wibruje mi przy hamowaniu z kazdej predkosci


Co wibruje? pedał, kierownica, podłoga?

Mozesz miec krzywe bebny z tylu, ale to ewidentnie czuc ze to tyl wibruje.

Jesli to z przodu to pojezdzilbym troche zeby sie ulozyly nowe klocki z nowymi tarczami.
Szymon 1587cm3
 
-#USER
 
Posty: 1224
Dołączył(a): 24 marca 2010, 19:59
Lokalizacja: Gniezno

Re: heble problem

Postprzez Tomek (Astra) » 19 maja 2013, 23:23

Panowie, problem chyba prosty: blokuje koła. Wiadomo, po 10km fele jak żar. Wszystkie! Jak się stanie na podjeździe to auto chwilę stoi a potem dopiero słychać jak zaciski puszczają i powoli się stacza. Gdzie szukać przyczyny? Pompa/serwo?
Tomek (Astra)
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 2514
Dołączył(a): 26 sierpnia 2007, 15:33
Lokalizacja: Szczawa/N'ton
Województwo: Małopolskie
Imie: Tomek
Auto: Astra F
Silnik: C20xe
Pojemność: 2000

Re: heble problem

Postprzez BartekLodz » 20 maja 2013, 00:12

masz abs ?
odepnij zasilanie pompy
BartekLodz
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 3433
Dołączył(a): 25 października 2006, 19:33
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Bartek
Auto: złOmega
Silnik: y32se
Pojemność: 3175
Telefon: 663231860

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ Hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość