Zaloguj    Zarejestruj

heble problem

Moderatorzy: ModTeam, Zarząd

  • Autor
    Wiadomość

heble problem

Postprzez coobraa2 » 26 listopada 2011, 08:33

otoz mam problem z heblami pedal w podloge idzie[ niedlugo bede musial dziure w podlodze wyciac zeby ham]

czy to pompa servo czy co?
coobraa2
 
-#USER
 
Posty: 45
Dołączył(a): 29 czerwca 2009, 09:09
Lokalizacja: Krasnik

Re: heble problem

Postprzez marpas » 26 listopada 2011, 10:43

pedal ham w podlodze to w pierwszej kolejnosci zapowietrzony uklad . . sprawdz il plynu . sprawdz kola czy nie ma z tloczkow wyciekow a przede wszystkim staraj sie sprawdzic ham na piaszczystej drodze . . najpierw deptaj ostr0znie . i sprawdzaj ktore ew lapia . potem przy tej samej predkoosci ok 30/h depnij 1x ostro . potem proba na 2 depniecia itd . jak ci pedal bedzie rosl w miare il depniec to masz najprawdopodobniej zapowietrzony uklad . (mozesz to deptanie sprawdzic nawet na postoju) . w-g tego opisu nic madrzejszego nie wymyslimy bylo by to w sferze gdybania czyli gdyby babcia miala wasy to...... ? mozliwe jest rowniez uszkodzenie samoregulatora ale to by sie objawialo spadkiem sily ham. na jednym kole a nie na calym ukl . i pedal nie wpadal by tak gleboko bo np przod by lapal .
marpas
 
-#USER
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 23 lutego 2009, 08:22
Lokalizacja: BDG.

Re: heble problem

Postprzez coobraa2 » 26 listopada 2011, 18:07

marpas napisał(a):pedal ham w podlodze to w pierwszej kolejnosci zapowietrzony uklad . . sprawdz il plynu . sprawdz kola czy nie ma z tloczkow wyciekow a przede wszystkim staraj sie sprawdzic ham na piaszczystej drodze . . najpierw deptaj ostr0znie . i sprawdzaj ktore ew lapia . potem przy tej samej predkoosci ok 30/h depnij 1x ostro . potem proba na 2 depniecia itd . jak ci pedal bedzie rosl w miare il depniec to masz najprawdopodobniej zapowietrzony uklad . (mozesz to deptanie sprawdzic nawet na postoju) . w-g tego opisu nic madrzejszego nie wymyslimy bylo by to w sferze gdybania czyli gdyby babcia miala wasy to...... ? mozliwe jest rowniez uszkodzenie samoregulatora ale to by sie objawialo spadkiem sily ham. na jednym kole a nie na calym ukl . i pedal nie wpadal by tak gleboko bo np przod by lapal .

tzn jest tak jade jak depne [pedal przy podlodze ale stanie astra-tylko gdzie]
jak widze zakret to deptam wczesniej raz dwa trzy twrdnieje
na postoju raz dwa trzy twardy
plyn stan
[ale czemu by sie zapowietrzyly]byly brzytwa stalo sie to z dnia na dzien
coobraa2
 
-#USER
 
Posty: 45
Dołączył(a): 29 czerwca 2009, 09:09
Lokalizacja: Krasnik

Re: heble problem

Postprzez marpas » 26 listopada 2011, 19:49

coobraa2 napisał(a):ale czemu by sie zapowietrzyly]byly brzytwa stalo sie to z dnia na dzien

bo niezbadane sa zlosliwosci rzeczy martwych . wczoraj mialem TV sprawny . dzisiaj nie odpalil . musialem wymienic wzmacniacz odchylania pionowego .
coobraa2 napisał(a):na postoju raz dwa trzy twardy

zapowietrzony ktorys obwod od pompy do kol . przyczyna cosi sie rozszczelnilo .
to ze wczoraj bylo ok nie oznacza ze dzisiaj tez bedzie dzialac . nie masz sie co sugerowac tym co bylo wczoraj .
coobraa2 napisał(a):jak widze zakret to deptam wczesniej raz dwa trzy twrdnieje

musze ci powiedziec ze z takim podejsciem JESTES ZAGRROZENIM DLA INNUCH UCZESTNIKOW RUCHU . jak dla mnie mozesz sie nawet zabic ale dlaczego inni maja cierpiec .? nie umiesz sobie poradzic samodzielnie oddaj do w-tatu i nie siadaj za kolko z niesprawnymi hamulcami .wsio w tym tem . moze ktos inny ci bedzie doradzal bo ja nie chce widziec twojej ksywy w czrnym kolorze na tym forum .i wypadalo by zmienic tytul tem . nie problem z heblami a raczej z ,,......!
marpas
 
-#USER
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 23 lutego 2009, 08:22
Lokalizacja: BDG.

Re: heble problem

Postprzez coobraa2 » 26 listopada 2011, 20:03

musze ci powiedziec ze z takim podejsciem JESTES ZAGRROZENIM DLA INNUCH UCZESTNIKOW RUCHU . jak dla mnie mozesz sie nawet zabic ale dlaczego inni maja cierpiec .? nie umiesz sobie poradzic samodzielnie oddaj do w-tatu i nie siadaj za kolko z niesprawnymi hamulcami .wsio w tym tem . moze ktos inny ci bedzie doradzal bo ja nie chce widziec twojej ksywy w czrnym kolorze na tym forum .

ej no nie chce nikogo zabic i nie jestem desperatem ma taka prace ze musialem dzis pojechac{jakbys nie dostal rachunku na czas to....]
ale juz znalazlem na poniedzialek zastepstwo
chcialem sie zorientowac co moze byc czy jakiej przyczyny szukac..........
coobraa2
 
-#USER
 
Posty: 45
Dołączył(a): 29 czerwca 2009, 09:09
Lokalizacja: Krasnik

Re: heble problem

Postprzez BartekLodz » 26 listopada 2011, 21:02

przyczyny szukaj w hamulcach

zapowietrzenie
pęknięty przewód
uszkodzone zbrojenie gumowego
uszkodzenie pompy (korozja)



przewody gumowe proponuję na wstępie wymienić, ATE ok 45zł/szt
BartekLodz
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 3433
Dołączył(a): 25 października 2006, 19:33
Lokalizacja: Łódź
Województwo: Łódzkie
Imie: Bartek
Auto: złOmega
Silnik: y32se
Pojemność: 3175
Telefon: 663231860

Re: heble problem

Postprzez ko0za » 2 grudnia 2011, 15:32

Panowie a co jeśli mi sie sciera reden klocek tzn ostatnio miałem jeden starty do zera a pozostałe tak do połowy. Koło od pasażera cały czas lekko hamuje można powiedzieć ze tłoczek nie odbija ale znowu trze tylko zewnętrznym klockiem a nie tym od klocka. Dodam ze hamulce nie są zapowietrzone. Czy to może być wina przewodu gumowego ?
Z góry dzięki :564:
ko0za
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 1021
Dołączył(a): 16 stycznia 2010, 17:19
Lokalizacja: Gać

Re: heble problem

Postprzez Szymon 1587cm3 » 2 grudnia 2011, 16:35

zacisk nie pracuje na jarzmie, trzeba rozebrac wyczyscic trzpienie i posmarowac dobrze smarem miedziowym

ko0za napisał(a):cały czas lekko hamuje można powiedzieć ze tłoczek nie odbija


zdejmij zacisk, wd pod gume i rozruszac. jak nie pomoze to wymiana zacisku lub regeneracja.
Szymon 1587cm3
 
-#USER
 
Posty: 1224
Dołączył(a): 24 marca 2010, 19:59
Lokalizacja: Gniezno

Re: heble problem

Postprzez ko0za » 3 grudnia 2011, 00:19

Dzięki szymon zobaczymy jak to się sprawdzi :D
:564:
ko0za
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 1021
Dołączył(a): 16 stycznia 2010, 17:19
Lokalizacja: Gać

Re: heble problem

Postprzez coobraa2 » 4 grudnia 2011, 09:37

u mnie na kzyz tyl lewo przod prawo a jak zaciagne reczny to tyl oba (cylinderek}

zrobione zapowietrzony ale ztylu trzeba bylo zmienic cylinderki bo odpow sie urwaly
coobraa2
 
-#USER
 
Posty: 45
Dołączył(a): 29 czerwca 2009, 09:09
Lokalizacja: Krasnik

Re: heble problem

Postprzez Otl » 25 września 2012, 20:12

odkopię bo mam inny problem. założyłem nowe przewody hamulcowe, tarczobębny od gsi i odpowietrzyłem 2 razy i jest tak że hamulce łapią ale jak odpalę silnik to pedła hamulac zamiast twardnieć stał się jak pedł gazu miękki.. a jak zgaszony silnik to jakl podpompuję wtedy twardnieje..

co może być ?? jeszcze mam odpowietrzac?? bo już nie wiem sam..
Otl
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 1115
Dołączył(a): 7 września 2008, 18:39
Lokalizacja: Nowy Targ
Województwo: Małopolskie
Imie: Mariusz
Numer klubowy: K020
Auto: Astra G coupe
Silnik: X18XE1
Pojemność: 1800
Telefon: 509695834

Re: heble problem

Postprzez SebolHB » 25 września 2012, 20:15

Otl, a czy dobrze założyłeś zaciski? bo kiedys tka mialem jak zalozylem jeden zacisk do gory nogami haha i pasowal i to bylo najsmieszniejsze w tym wszystkim :P
SebolHB
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 3174
Dołączył(a): 30 listopada 2006, 18:36
Lokalizacja: eSTe
Województwo: Śląskie
Imie: Seba
Auto: Astra H
Silnik: z18xe
Pojemność: 1800

Re: heble problem

Postprzez Otl » 25 września 2012, 20:38

przód nie był ruszany a tyłu nie da się odwrotnie założyć żeby ręczny działał.

hamulce trzymają ale bardzo słabo.. i teraz nie wiem czy po prostu dalej jest powietrze w układzie?? czy co..
Otl
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 1115
Dołączył(a): 7 września 2008, 18:39
Lokalizacja: Nowy Targ
Województwo: Małopolskie
Imie: Mariusz
Numer klubowy: K020
Auto: Astra G coupe
Silnik: X18XE1
Pojemność: 1800
Telefon: 509695834

Re: heble problem

Postprzez Dany » 26 września 2012, 01:20

możliwe ze za słabo odpowietrzone, lub istnieje możliwośc ze pompa padła :/
Dany
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 44
Dołączył(a): 15 kwietnia 2011, 11:59
Lokalizacja: Mazowsze - Żyrardów

Re: heble problem

Postprzez Otl » 26 września 2012, 05:23

sprobuje dzisiaj jeszcze raz odpowietrzyc, a jak padla pompa to jak to sprawdzic??

dodam ze serwo bylo sciagane czyszczone i malowane ale oczywiscie tylko z zewnatrz bo w srodku nie rozbieralem nic.

ewentualnie czy kolejnosc przewodow na pompie ma jakies znaczenie??

i jeszcze jedno, do wytloczenia na kolo zapasowe jest przykrecony taki wariat do ktorego wchodza 2 przewody od pompy i wychodza 2 przewody na tarczobebny i czy tam kolejnsc ma znaczenie??
Otl
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 1115
Dołączył(a): 7 września 2008, 18:39
Lokalizacja: Nowy Targ
Województwo: Małopolskie
Imie: Mariusz
Numer klubowy: K020
Auto: Astra G coupe
Silnik: X18XE1
Pojemność: 1800
Telefon: 509695834

Następna strona

Powrót do Układ Hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość