Zaloguj    Zarejestruj
  • Autor
    Wiadomość

Wentylator - nie odpala

Postprzez Dudek » 29 kwietnia 2013, 22:01

Podepne się.

Tematu wcześniej nie było, jako że auto po przekładce pojezdziło pare razy między listopadem a końcem kwietnia, wiec jak było generalnie zimno.

Teraz temperatura podbiła i wyszły dwa tematy - jeden to grzanie się silnika przy ultraspokojnej jezdzie do 95*C (obstawiam termostat), zaś drugi to wiatrak.

Instalacja jest na dwóch wiatrakach i dwubiegowa. Drugiego biegu nie ryzykowałem, w każdym bądź razie tempertatura podeszła pod 98-99 stopni i nic. Sam wiatrak na pierwszym biegu chodzi - nie mam jeszcze podpiętej elektryki klimy przy komputerze od C20XE, natomiast naciskając przycisk od klimatyzacji sprężarka nie startuje, natomiast odpala się pierwszy tryb wiatraka.

Dodam, że chłodnica wraz z czujnikami została z c18 i tam działało wsio bez problemu.

Od czego zaczac w tej sytuacji sprawdzanie ?
Dudek
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 8188
Dołączył(a): 9 lutego 2007, 14:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez grzegrz » 30 kwietnia 2013, 07:55

no to zacznij sprawdzanie od zwarcia pinów w 2-pinowej kostce termowłącznika chłodnicy

przekręcasz zapłon, ściągasz kostkę z termowłącznika, zwierasz piny i wiatraki mają ruszyć na 1.biegu

ruszają to elektryka jest ok, trzeba albo bardziej zagrzać motor (spokojnie do 100 stopni grzej - nic się nie stanie) albo termowłącznik ześwirował ;)

pamiętaj również że wskazania na zegarach są dość mocno przybliżone i mało dokładne, warto by się zaopatrzyć w dodatkowy miernik temperatury

co do sprężarki to sterowana jest ona z ECU, więc trzeba podpiąć piny do kompa
grzegrz
 
-#USER
 
Posty: 276
Dołączył(a): 30 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Ziębice

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez Dudek » 30 kwietnia 2013, 18:34

no to zacznij sprawdzanie od zwarcia pinów w 2-pinowej kostce termowłącznika chłodnicy


Wlasnie z tego co juz doczytałem, to przy instalacji klimy i 3 pinowej koce to chyba tak bardzo prosto to nie działa, ale sprobuje pokombinować jutro.

Chyba że przez niepodpiętą do kompa elektrykę klimy się tak krzaczy
Dudek
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 8188
Dołączył(a): 9 lutego 2007, 14:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez grzegrz » 30 kwietnia 2013, 20:36

działa i to bardzo prosto... komp nie robi wiele przy klimie, mianowicie załącza sprężarkę oraz podnosi obroty silnika przy jej pracy, to wszystko

nawet jak nie masz podpiętego kompa to termowłącznik 2-pinowy załączyć Ci powinien wiatraki na 1. biegu, a termowłącznik 3-pinowy po zwarciu na brązowym i brązowo-białym wiatraki na 2. biegu (w tej kostce brązowo-żółty podaje masę na sprężarkę)
grzegrz
 
-#USER
 
Posty: 276
Dołączył(a): 30 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Ziębice

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez Dudek » 30 kwietnia 2013, 22:38

a pierwszy bieg w ktorym momencie powinien się odpalić ?
Dudek
 
Klubowicz
 
Avatar użytkownika

Posty: 8188
Dołączył(a): 9 lutego 2007, 14:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez grzegrz » 1 maja 2013, 03:33

przy załączonym zapłonie po zwarciu pinów w 2-pinowej kostce górnego termowłącznika
grzegrz
 
-#USER
 
Posty: 276
Dołączył(a): 30 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Ziębice

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez Joszi » 1 maja 2013, 15:08

ja jeszcze podpowiem z własnego doświadczenia. Też mam dwubiegowy wentylator i też nie chciał się włączać tzn. włączał się przy temperaturze ok 105-110 stopni. U mnie winowajcą było słabe ładowanie, a dokładniej słabe przejście masy pomiędzy silnikiem a akumulatorem. Jak wymieniłem plecionki to wentylator włącza się przy ok: 95 pierwszy bieg i chyba koło 100 drugi.
Co ciekawe u mnie w pasie przednim jest jeszcze rezystor wentylatora i jak mi się przypadkiem rozłączył to wiatrak włączał się praktycznie razem z autem
Joszi
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 2158
Dołączył(a): 21 listopada 2005, 23:01
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez volt_v6 » 17 maja 2013, 08:51

a ja mam taki problem.. posiadam astre f 1995r x17dtl. a mianowicie ostatnio jadę do warszawy i stoję w korku a tu nagle temperatura samochodu skoczyła na czerwone pole.. po powrocie doszedłem do problemu czyli nie kręcił się w ogóle wiatrak.. ruszyłem nim lekko i zaczął się kręcić.. za każdym razem gdy gdzieś jadę musze odpalić samochód i ruszyć wiatrakiem żeby się krecił inaczej temperatura skacze do powyzej 100 stopni.. co moze byc przyczyna tego wiatraka?
volt_v6
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 98
Dołączył(a): 25 listopada 2012, 18:01
Lokalizacja: pionki

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez grzegrz » 17 maja 2013, 18:05

wiatrak do wymiany, nie ma co kombinować
grzegrz
 
-#USER
 
Posty: 276
Dołączył(a): 30 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Ziębice

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez katsu1 » 17 maja 2013, 18:09

c14nz mam ale to chyba nie spasujexD
katsu1
 
-#USER
 
Posty: 183
Dołączył(a): 10 lutego 2013, 12:35
Lokalizacja: Zator
Województwo: Małopolskie
Imie: Wojtek
Auto: Astra H
Silnik: z20lel
Pojemność: 1998

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez grzegrz » 17 maja 2013, 18:39

raczej nie, większa chłodnica i większy wiatrak :)
grzegrz
 
-#USER
 
Posty: 276
Dołączył(a): 30 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Ziębice

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez katsu1 » 18 maja 2013, 11:47

gdzie wiekszy wiatrak
katsu1
 
-#USER
 
Posty: 183
Dołączył(a): 10 lutego 2013, 12:35
Lokalizacja: Zator
Województwo: Małopolskie
Imie: Wojtek
Auto: Astra H
Silnik: z20lel
Pojemność: 1998

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez grzegrz » 19 maja 2013, 09:34

w dieslu, tak samo jak w silnikach 2.0 lub 1.4 i 1.6 w wersji z klimą
grzegrz
 
-#USER
 
Posty: 276
Dołączył(a): 30 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Ziębice

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez volt_v6 » 19 maja 2013, 12:58

grzegrz napisał(a):w dieslu, tak samo jak w silnikach 2.0 lub 1.4 i 1.6 w wersji z klimą

no u mnie jest sporawy wiatrak.. ale dokladnie musze dojsc co tam z nim jest ;p
volt_v6
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 98
Dołączył(a): 25 listopada 2012, 18:01
Lokalizacja: pionki

Re: Wentylator - nie odpala

Postprzez KamiS24 » 29 maja 2013, 15:18

Podepnę się też pod temat. U mnie wiatrak nie załącza się na pierwszym biegu, Samochód szybko się nagrzewa a waitrak załącza się dopiero koło czerwonego pola. Czujniki są nowe, przekaźnik też wymieniałem któryś od wentylatora.
Gdzie szukać problemu dalej??
KamiS24
 
-#USER
 
Avatar użytkownika

Posty: 240
Dołączył(a): 23 listopada 2009, 20:35
Lokalizacja: Bełchatów

Następna strona

Powrót do Chłodzenie silnika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron