Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
| |||
Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.to jak sie tego pozbyć??
Ostatnio edytowano 8 sierpnia 2012, 15:27 przez kałuż, łącznie edytowano 1 raz
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.Płukać do upadłego, są jakieś specjalne płukanki może tym spróbuj.
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.rdzawki się nie pozbędziesz, żeliwny blok, tym bardziej po kwasie, alu też dobrze dostaje
![]() przepłukać 2-3x i zalać płynem, w nim już jest dodatek antykorozyjny i "anty życiowy" fest zapchanej chłodnicy się nie uratuje, można tylko ją udrożnić przy częściowym zmniejszeniu światła. nowa 1XX zł więc trzeba się zastanowić czy warto tle czasu i pieniędzy marnować na płukanki
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.więc płucze ostatni raz i zalewam płynem
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.Panowie, chcąc odpowietrzyć układ chłodzenia w 1,5 TD Isuzu potrzeba tylko na zimnym silniku dolewać płynu aż przestaną się pęcherze wydostawać z zbiorniczka wyrównawczego?
Zrobiłem odcinek 20km z nie do końca dokręconym korkiem i płyn częściowo wyparował że w zbiorniczku nie ma nic, silnik mógł dostać jak na wskaźniku temperatury nie przekroczyło 100 stopni? Chłodnica była zimna
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.99,99% obecnych silników ma układ zamknięty, musi być szczelny, ciśnienie jest wyższe od atmosferycznego, przy odkręconym korku wszystko się po prostu gotowało(głowica), termostat niekoniecznie musiał się otworzyć jeśli siedział w pęcherzu
generalnie wlewasz na wyłączonym motorze na maksa lub linii KALT - w oplu, zakręcasz korek i po zagrzaniu aż się włączy wentylator czekasz do ostygnięcia i wtedy dolewasz płynu jeśli jest taka potrzeba
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.Dzięki, uzupełniłem płyn, układ odpowietrzony
![]()
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.temat trochę podobny:
nagle w zbiorniczku po 3 dniach zrobiło mi sie płynu aż pod korek... wcześniej było do zgrzewu - czyli lini KALT oczywiście zawsze sprawdzone na zimnym silniku. olej jest, płyn chłodniczy czysty, skąd się nagle tak rozmnożył? miesiąc temu wymieniałem płyn w układzie - bo była mieszanka petrygo i wody demineralizowanej teraz mam wlane świeże petrygo + koncentrat 1 litr + pozostałości płynu z wodą które nie wyleciały ostatnie dni asterka dostawała ostro po garach, mimo to nie widzę związku skąd się płyn rozmnożył, grzeje OK, chłodnica po otwarciu termostatu się nagrzewa, wiatrak chłodzi...
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.zaraz! a po jaka cholerę jak masz swieze petrygo to dodales koncentratu . ?chyba ze cos zle opisales . jak się walnalem w proporcjach koncentratu i zrobiłem za ostry (czytaj przesycony glikolem )to już na drugi dzionek termostat który był zaciety na wieki (przez ok 4lata) odblokowal się z poz otwartej i zacial w poz zamkniętej .opisywałem to w tem naprawa rozrządu bez ingerencji w rozrząd . albo korek zbiorniczka zeswirowal albo czego oczywiście nie zycze UPG .jest jeszcze opcja ze w układzie jest babel powietrza który co nieco rozrabia . na pracującym silniku popuść czujnik temp na zegar i jak ci wyleci ok 100-150 mll dokręć i obserwuj . tylko rob to na otwartej nagrzewnicy tak aby plyn krazyl po całym układzie . nie wiem czy masz zawor odcinający nagrzewnice wiec lepiej to robic na nagrzewnicy na full .
Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.pytanie za 100pkt
chcę zmienić pompę wody i chciałbym odzyskać tyle płynu, aby po jej odkręceniu nic mi się nie wylało. Jeśli zdejmę wąż z chłodnicy po str skrzyni biegów i odpalę silnik to którą stroną poleci płyn?
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.odepnij zasilanie nagrzewnicy
niższego punktu już nie ma, odpalenie nic nie, pompa tylko wspomaga ruch cieczy wyciek płynu niestety nieunikniony, podłuż kartony pod auto
![]() Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.nie do końca . jak podniesie prawa str na kobylki to po zdjęciu pompy już nic nie wyleci
Re: Spuszczenie/Napełnienie płynu chłodniczego.no ostatnio podniosłem prawą stronę i zdjąłem wąż z chłodnicy, zza pompy poleciało ze 2 litry jak nic
![]()
![]() | ||